Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поне 100 лекарства липсват на пазара

25 Ноември 2012 / 18:11:24  GRReporter
1141 прочитания

Хиляди гърци, плащали осигуровки, стават жертва на увеличаващите се липси на лекарства. Списъкът непрекъснато се подновява и единственото сигурно нещо е, че през последните месеци не пада под 40 препарата. Антипиретици, лекарства за диабет, за шизофрения, антитромбоцитни лекарства, дори и препарати за пациенти с трансплантации фигурират с последния списък на липсващите лекарства  или на онези  с „ограничена наличност”, който Националната организация по лекарствата трябва да проучи. Липсата може да е пълна- тоест никъде да не може да бъде открито определено лекарство, или частична- аптекарят поръчва десет опаковки от определен препарат, а му доставят пет заради ограничената наличност. Това създава непрекъснати трудности на болните, които не могат да открият необходимите им лекарства в аптеките.

 Председателят на Гръцкото фармацевтично дружество Теодорос Абадзоглу заяви пред вестник „Катимерини”, че в момента напълно или частично липсват поне 100 лекарства. Причината се крие в скорошната бъркотия, създадена от издаването на нов бюлетин за цените на лекарствата, погрешно програмиране на фирмите, но главно в износа, който непрекъснато се разширява заради ниските цени на препаратите в Гърция. Показателно е, че  в болничните аптеки, които получават лекарствените средства директно от фармацевтичните фирми, липсите са по друга причина, свързана с дълговете на болниците към производителите на лекарства, някои от които са избрали да доставят лекарства само срещу плащане в брой, или срещу изплащане на стари фактури. Така болниците, които програмират добре поръчките си и имат налични средства, имат достатъчно лекарства и дори заемат на други здравни центрове или обслужват болни от други болници. Главният фармацевт на една голяма атинска болница даде пример с болен от Едеса, който не е могъл да намери лекарството си в цяла Северна Гърция и го намерил чрез познат в Атина. От друга страна, често болниците, в които има недостиг на лекарства, изпращат болните си да изпълняват рецептите си в аптеките. Има и крайни случаи на липси, заради изчерпване на бюджетите на болниците, като например болница Дзаниу, която завчера информира, че са изчерпани лекарствата за пациентите в инфекциозното отделение.

 За да се контролира недостигът на лекарства на гръцкия пазар, от Министерството на здравеопазването и фармацевтичните организации създават нова система за пряко осведомяване и контрол. Гръцката фармацевтична организация ще събира отчети за недостиг на лекарствени препарати и ще осведомява онлайн Гръцката организация по лекарствата, която ще контролира, на базата на данни от продажбите и износа, всеки случай по отделно. В последствие,  ще информира по електронен път лекарите за недостига, за да могат да предписват други препарати със същото действие.

 

Категории: недостиг лекарства фармацевти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus