Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Постни, вкусни и традиционния ястия за трапезата на Чистия понеделник

02 Март 2014 / 14:03:49  GRReporter
2740 прочитания

Менюто в деня след Сирни Заговезни включва постни блюда и десерти за детоксикация от богатата трапеза на от предишния ден.

Вижте кои са те.

Чистият понеделник е първият ден от великденските пости, които продължават до Великата събота. От този ден се подготвяме да се очистят душата и тялото ни до Великден.

В някои райони на Гърция на Чистият понеделник  стопанките „изчистват” каквото е останало от ястията от Заговезни и боядисват в бяло тротоарите.

Постните ястия на Чистия понеделник

Трапезата на този ден често е извън града, включва постни ястия и десерти, които прочистват организма от преяждането предния ден, както и „лагана”-традиционен хляб без мая. Този свеж сусамен хляб съществува от векове и се приготвя от хлебарите във всеки квартал.

Тарама

Тарамата хайверът се приготвя от червен хайвер от рибите треска или шаран  и се смята за най-добрият хайвер. Ще намерите още два вида тарама хайвер-бял, който се смята за по-нискокачествен, и с подчертан розов цвят. Традиционните рецепти с тарама включват салата с тарама икюфтета от тарама.

Халва

Халвата, и особено тахановата халва, която се продава във формата на паралелепипед, е един от най-важните десерти през Великите пости. Ще я намерите чиста, със шоколад или ядки. Въпреки калориите, хранителната й стойност е много голяма, особено на сусамовата, защото се приготвя от калоричния,но полезен тахан, който е богат на растителни протеини, калций и растителни фибри.

Туршия

На Чистия понеделник се яде зеленчукова туршия- от чушки, зеле, артишок, краставички, моркови, карфиол, лукчета.

Маслини

Маслините имат главна роля на трапезата по времена постите. Те са различни, черни или зелени, в саламура, оцет или зехтин. Важен елемент са от средиземноморската диета и са източник на  мононенаситени мастни киселини, а не съдържат изобщо холестерол. Богат източник са на антиоксиданти като селен и цинк, помагайки на организма в битката срещу свободните радикали.

Морски дарове

Обичайни са за трапезата на този ден, защото са постни. Такива са различните видове миди, както и скаридите, калмарите, октоподите, сепиите. Те са богат източник на протеини, с ниско съдържание на мазнини, и се приготвят по различни рецепти- сурови и готвени.

Варива

Варивата- като фасулът, лещата, нахутът са идеален избор за постите. На Чистия понеделник се готвят без зехтин, често се добавят към салата, Богати са на протеини, желязо, растителни фибри, намаляват холестерина, прочистват червата и сърцето.

Леки пости!

Категории: Заговезни великденски пости Чист понеделник трапеза постни ястия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus