Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Появиха се” 63 122 скрити работещи през септември

05 Октомври 2013 / 14:10:31  GRReporter
1238 прочитания

Рекорд от назначения и създаването на 63 122 нови работни места (след съкращенията и напусканията) записа Министерството на заетостта през септември, успоредно с обявяването на налагането на нови, по-високи глоби  за недекларирана заетост, които ще се налагат на работодателите, които не ги обявяват в декларациите си към осигурителната каса ИКА.

Увеличаването на глобата, което да доведе до това всички назначения да съответстват на вноските към осигурителната каса беше обявено от министъра на заетостта Янис Вруцис, заместника му главния секретар на министерството при представянето на баланса за заетостта през септември (без обаче да се прави анализа на вида договори, които според информациите в болшинството си са за частична заетост).

„Един цял град от 63 122 работещи се появи на официалния пазар на труда през септември заради проверките и новите глоби, потвърждавайки превръщането на черния пазар на труда в законни работни места” заяви Вруцис, предупреждавайки, че проверките ще продължат. Според изчисленията броят на работните места е рекорден за последните 14 години, а повечето от тях са се появили след 12 септември, когато беше обявено увеличаването на глобата за всяко недекларирано работно място от 500 на 10 500 евро.

Глобите

Глобата за недекларирана заетост е 18 пъти размера на минималната заплата на недекларирано работно място- тоест 10 550 евро за недекларирани работещи над 25 години и 9200 за онези под 25 години и се налага пряко. Предвижда се намаление от 30% ако се плати в рамките на 10 дни. Още 500 евро се налагат ако работещият е неосигурен и 5000 евро- според броя на заетите и вида на нарушението

Решението за увеличаване на проверките за укриване на осигурителни вноски и налагането на нови високи глоби, в 300 случаи до момента, се свързва с ангажимента, поет от Министерството на заетостта към тройката да се увеличат приходите на осигурителната каса ИКА и да бъдат избегнати нови орязвания на пенсиите. Според ръководството на министерството този избор е оправдан и то ще продължи да се бори със скритата заетост като обществено и икономическо престъпление, които лишава осигурителната каса от приходи в размер на 6 милиарда евро годишно.

Мрачни прогнози

Ако съобразяването на работодателите с мерките и увеличаването на работните места продължи (а не е само временен феномен)  от министерството не изключват да се преобърнат прогнозите на Института на труда на Конфедерацията на синдикатите за увеличаване на безработицата до 34% (близо 1 700 000)  до 2016. От октомври 2008 до днес  са загубени около 1 000 000 работни места, а процентът на безработица през март (27,4%) е най-високият през последните 30 години в страна от западния свят.

 

Категории: Министерство на заетостта безработица работни места глоби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus