Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Пожарът е най-голямата катастрофа в Хиос след земетресението през 1881

20 Август 2012 / 13:08:16  Виктория Миндова
2233 прочитания

Οгнена стихия завзе по-голямата част от остров Хиос. В последните три дни се нея се борят 120 пожарникари, 50 противопожарни коли, 110 души от сухопътните части, 50 доброволци и 79 военни. Пуснати са в действие седем самолета CL-415, два самолета CL-215, два хеликоптера CH-47 и един C-130 за превоз на 54 специално обучени военни от Атина към острова. Гръцките медии предават за екологична катастрофа, като според оповестените данни до момента са унищожени над 70 хиляди декара горски площи и земеделски земи.

В момента най-тежко е положението на острова в районите на Пирги, Олимп, Панагиас Сикелиас. Пожарникарите, военните и доброволците са се борили цяла нощ, за да не позволят на пламъците да завземат къщите в селищата. “Това е най-голямата катастрофа за нас от клането и земетресението през 1881”, казва кметът на Хиос Полидорос Лабринудис, цитиран от Неа. Най-голямо затруднение в усвояване на пожара възниква от силните ветрове, които достигат до осем възела, постоянно сменят посоката си и пречат на противопожарните служби да ограничат природната стихия. Главният залог засега остава да се попречи на огъня да излезе извън сегашните си граници. В момента южните и централни райони на острова са обзето от пламъци и пожарникарите се опитват да спрат огъня да премине в северната част на Хиос. Според кмета, който говори пред телевизия Мега борбата с огнената стихия ще бъде загубена и щетите ще са невъзстановими, ако пламъците обземат и северната част на острова.  

Освен със средиземноморската си красота и бистрите си води, Хиос е познат като родното място на мастиковото дърво. От него се извлича специална смола (мастикс) ползвана в сладкарството и медицината. Нейното производство е характерен поминък на Хиос и производството й е изключително важно за местното население. GRReporter се свърза с председателя на Съюза на производителите на мастикс Евтимис Мониарос. Той заяви, че пожарът е катастрофален за цялото население, а не само за мастиковото дърво. “Най-важното в момента е да се потуши стихията. Сега пожарът бушува от страната, на която са мастиковите растения. Хиос е известен с производството на смолата, но мастиковите дървета не растат на целия остров, а само от едната му страна. В момента пожарникарите се опитват да потушат пожара точно в тези райони”. 

Производителят заяви, че доброволци от острова наред с пожарникарите се правят всичко възможно да спрат пламъците. Дим от горящите декари покрива целия остров, но все още няма данни за хоспитализирани хора с дихателни проблеми. Атинската информационна агенция съобщи, че димът от пожара в Хио е достигнал Ханя на остров Крит. Мониарос заяви, че е твърде рано да се правят все още каквито и да е изчисления за нанесените щети, но оценява, че може да е засегната до 53% от продукцията на мастикова смола в сравнение с производството от миналата година. Най-голями са опожаренията около селата Лити, Елата, Веса и Армолия. Жертви на острова все още няма.

Първи приоритет на хората на острова остава погасяването на пожара, но председателят на Съюза на производителите на смола от мастиково дърво казва, че възстановяването на изгорелите дървета ще е трудно. Според специалиста се искат 10 години, докато едно мастиково дърво стане годно за извличане на специалната смола.  


Междувременно Националната противопожарна служба не престава да пуска информация за избухването на нови пожарни гнезда в профила си в Twitter. Социалните мрежи изместиха обичайните съобщения и най-бързият начин да разбереш в каква посока са се отправили огнеборците е чрез акаунта в нета. Според него в последните минути има съобщения за пожар в района на Соломос в областта на Коринт. На място са изпратени 16 пожарникари с осем противопожарни коли и два специализирани самолета. Коринт винаги е бил един от невралгичните точки през лятото бързото потушаване на стихията в този район е от изключителна важност. 20 пожарникари, девет коли и други два противопожарни самолета са на помощ на населението в Дариза в югоизточен Пелопонес.

Полицията залови в понеделник двама албанци. Те са обвинени в умишлен палеж и ще отговарят за пожара на остров Андрос, който пламна този уикенд. Двамата задържани са на 29 и 32 години и във вторник ще бъдат изправени пред прокуратурата на остров Сирос.

Категории: Общество пожари Хиос мастикс мастиково дърво
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus