Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предписват рецепти и изследвания 200 дни след смъртта на пациенти

24 Септември 2013 / 17:09:08  GRReporter
870 прочитания

Лекарства и направления за изследвания при специалисти са издавали на починали пациенти лекари от Националната организация за предоставяне на здравни услуги. Министерството на здравеопазването е поставило на мушката минимум 60 лекари, които изглежда са изписвали рецепти дори 200 дни след смъртта на осигурени пациенти.

По заповед на Адонис Георгиадис се извършва проверка на всеки конкретен случай, за да бъдат наложени предвидените наказания.

Според министъра, тези случаи не са единични. През последните три месеца те бяха разкрити и оповестени след кръстосване на случаен принцип на номерата в регистрите за социално осигуряване и издадените смъртни актове.

Става въпрос за нелегална дейност, без значение дали се отнася за лекар или роднина, който е използвал медицинската книжка на починалия. Министерството на здравеопазването изчислява, че щетите за Националната организация за предоставяне на здравни услуги възлизат на стотици хиляди евро.

Адонис Георгиадис посочи, че се проверяват още много случаи на злоупотреби с рецепти в Националната организация за предоставяне на здравни услуги. Проверяват се близо 87 ортопеди, патолози и кардиолози, които изглежда са предписвали много повече лекарства и направления за изследвания в сравнение с колегите си. Характерен е примерът с ортопед в Лариса, който за един месец е изписал рецепти на обща стойност 400 000 евро.

По време на срещата с надзорната тройка министърът на здравеопазването е информирал, че ще се извърши поредица от проверки в областта на фармацевтичната грижа, но и на болничната помощ в частни лечебни заведения за осигурените в Националната организация за предоставяне на здравни услуги.

С тройката е постигнато споразумение, че през 2014 фармацевтичните разходи няма да надхвърлят 2 милиарда евро (при 2,3 милиарда тази година).

Намаление с до 40% на цените на генеричните лекарства

Министърът е представил пред надзорната тройка и нова система за ценообразуване на генеричните лекарства. Тя засяга непатентованите (off patent) и генеричните лекарства, чиято цена ще бъде намалена с 30% до 40%.

Според системата, която се очаква да бъде въведена съвсем скоро, лекарството, загубило патент, ще се продава на цена, равна на средната стойност от трите най-ниски цени в Европа. В случай че тази средна стойност надхвърля 50% от цената на лекарството, докато е било защитено чрез патент, новата цена ще се определя на 50% от старата.

Генеричните лекарства ще получават 65% от цената на непатентованите (80% днес), като се въвежда т. нар. «динамично ценообразуване». Според него, цената на едно генерично лекарство ще се намалява с 1% на всеки 250 000 опаковки, предоставяни на осигурени пациенти. Намалението ще стига постепенно до 20%, когато продажбите достигнат 5 милиона опаковки.

Новото ценообразуване ще влезе в сила за цените на генерични лекарства, образувани след 1 януари 2012. За тези, чиито цени са образувани преди 31 декември 2011 също ще има намаление, което обаче ще бъде определено с министерско решение. За евтините лекарства, на цена 5-6 евро, ще има защитна цена, която ще се обвърже с параметъра «дневни разходи за лечение» (0,4 евро).

За да бъде постигната целта от 60% за продажбите на генеричните лекарства, министерството на здравеопазването ще предостави стимули за осигурените лица (половин участие), аптекарите (намалена отстъпка) и лекарите (търсят се начини).

Витамини в супермаркета

В супермаркетите вече ще могат да се купуват хранителни добавки и витамини. Ръководството на здравното министерство очаква да получи съответния списък от Националната организация за лекарства, в който обаче няма да бъдат включени лекарства, без значение дали се изписват с рецепта или се продават свободно.

Председателят на Гръцкия съюз на фармацевтите Кириакос Теодосиадис подчерта вчера, че лекарствата не са потребителски стоки и че безконтролната им продажба крие опасности за общественото здраве.

 

 

Категории: лекари нарушения министерство на здравеопазването проверки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus