Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предпразнично Гърция засилва контрола срещу пушенето

04 Декември 2013 / 12:12:04  GRReporter
957 прочитания

Министрът на здравеопазването Адонис Георгиадис нареди на отговорните служби да засилят контрола върху забраната за тютюнопушене в затворените обществени пространства в седмиците преди Коледа, както и в продължение на самите коледни и новогодишни празници.
    Министърът е поискал от отговорните служби да извършват интензивни проверки по ресторанти и заведения и да глобяват и издават административни наказания, ако в помещенията няма знак “Тютюнопушенето забранено”, ако бъдат забелязани пепелници, или ако няма специална книга, в която да се описват направените проверки на заведението. При системни нарушения отгворните лица ще бъдат дадени и на съд за това, че системно подлагат на опасност общественото здраве.
    Проверките ще обхваната магазините за търговия на едро и на дребно, във всички заведения, където се сервира или продава храна и напитки, в болничните и балнеолечебните заведения, в транспортни средства, в автобусните  и метростанции, както и на железопътните гари, летищата и пристанищата, селскостопански ферми, всички театри, кина, музикални зали.
    Така или иначе, Гърция отбелязва голям напредък в борбата с тютюнопушенето. Според данни на Министерството на финансите през 2007 гърците са изпушили общо 34 милиона и 663 хиляди цигари. За миналата 2012 година гърците са “паднали” на 19 милиона и 370 хиляди цигари, а тази година се очаква да изпушат не повече от 18 милиона цигари.
    Според скорошно проучване 84% от гърците смятат, че борбата срещу тютюнопушенето е важна национална цел, а 74,4 на сто са съгласни осигурителните каси да заплащат лекарствата, които помагат на пушача да се откаже от вредния навик. 70,5 на сто от анкетираните искат да се забранят рекламите на цигари. Цели 92 процента от гърците признават, че през последната година поне веднъж им се е случвало да са свидетели на нарушаване на забраната за тютюнопушене на обществени места.

 

Категории: борба с тютюнопушенето глоби наказания цигари реклама Адонис Георгиадис проверки коледни и новогодишни празници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus