Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Природа, история и кухня привличат туристите в Гърция

24 Юли 2014 / 14:07:13  GRReporter
937 прочитания

В традиционната ни анкета този месец ви попитахме какво ви привлича най-много по време на ваканцията ви в Гърция. Както винаги отговорите са интересни и могат да предизвикат още по-любопитни изводи. Редно е да отбележим, че анкетата даваше възможност за повече от един отговор.

По традиция започваме от българската версия на GRReporter, където имаме едноличен победител. Цели 32% от нашите читатели смятат, че чистите води и красивата природа са основната причина, която ги привлича в Гърция. Може много да се напише за средиземноморската красота, която е събрана по бреговете на Гърция. По-интересно в случая обаче е екологичният елемент, който загатва, че българските ни читатели предпочитат Гърция заради чистотата както на сушата, така и на водата. Средиземноморската кухня, със своя здравословен характер и добри вкусови качества, е вторият по популярност фактор, който привлича българските туристи в южната ни съседка. Прясната риба и морски дарове допълват изживяването и правят ваканцията незабравима. Този отговор събира 17% от читателския вот. На трето място с 14% се нарежда липсата на спекула на плажа. Можем само да предположим, че начинът на стопанисване, в комбинация с високите цени на шезлонги и чадъри на българските плажове е фактор, който принуждава не малка част от читателите ни да предпочетат гръцките плажове. На четвърто място се нарежда културно-историческото наследство, което може да ни предложи Гърция. Елинистичната култура е в основата на съвременната европейска цивилизация и явно привлича интереса на българските туристи. В тази връзка бихме ви посъветвали да разгледате нашата статия за културния и музикален туризъм в Гърция. Островната космополитна атмосфера привлича 10% от гласувалите в анкетата. Явно съчетанието между екзотика и нощен живот привлича тези наши читатели, които обичат да се отдават на забавления и социални контакти. Последните 3 отговора разпределят читателския вот както следва:  8% за гостоприемството в туристическия бранш, 5 % за разнообразието от развлечения и 3% за скъпите, но добри хотели.

Сходни са отговорите на читателите на английската версия на сайта. 38% отново печелят чистата вода и красивата природа. Във все по-замърсения ни и презастроен съвременен живот, започваме да ценим девствените природни кътчета и тяхната чистота. 25% се падат на културно-историческото наследство, което, както отбелязахме, е притегателна сила за много от туристите, които искат да се запознаят с историята на страната, която посещават.  И тук средиземноморската кухня печели ценителите на добрата храна. за 17% от читателите, това е фактор, който ги кара да посетят Гърция. За разлика от българските туристи, англоговорящите ни читатели оценяват и възможностите за забавления, спорт и различните дестинации, които предлага средиземноморската ни съседка. На този отговор се падат 8%. По 4% получава липсата на спекулация по плажовете, космополитната атмосфера по островите и местното гостоприемство. Качеството на хотелите не е получил нито един отговор.

Читателите на гръцката ни версия са дали доста близки като предпочитание отговори. 23%  си разпределят богатото културно-историческо наследство и чистото море в съчетание с красива природа. По 18% получават здравословната средиземноморска кухня и космополитната атмосфера по гръцките средиземноморски острови. Огромното разнообразие от забавления, възможности за спорт и интересни дестинации е основен фактор за 14% от далите своя глас. Липсата на спекула на плажа е печели едва 5%, а местното гостоприемство и качество на хотелите не са събрали нито един глас.

Не може да не забележим, че чистота и запазването на природните дадености са нещото, което туристите най-много уважават и което е причина Гърция да бъде избрана като дестинация за ваканция. Специално за българските туристи може да се каже, че презастрояването на черноморската плажна ивица, в комбинация с нейното замърсяване и спекулата са факти, които са причина да намират алтернатива за по-добра ваканция в Гърция. Още важни фактори, които изключително много се ценят от туристите, са местната кухня и културно-историческо наследство. От анкетата виждаме, че качеството на хотелите и гостоприемството не са сред основните фактори, които привличат нашите читатели в Гърция. Явно има какво да научим в тази сфера в нашата част на света.  

Накрая искаме да ви поканим да участвате в новата ни анкета, в която този месец ви питаме: При какви условия сме готови да приемем имигранти от Азия и Африка?

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus