Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пристанищните работници отмениха стачката

20 Март 2012 / 21:03:01  GRReporter
1019 прочитания

Ден след обявяването й стачката на пристанищните работници бе преустановена. Изпълнителната комисия на тяхната федерация реши да развърже корабите от гръцките пристанища, след като получи писмените отговори на исканията от министерството на развитието, конкурентността и корабоплаването.

„Ако събитията, които ще последват не бъдат положителни за решаването на проблемите на пристанищните работници конфедерацията ще преосмисли своята позиция”,се подчертава в официално съобщение на Общогръцката морска федерация. В него се посочва, че министерството е отговорило писмено на повечето от исканията, но отговорите „не дават очакваните решения на справедливите искания на работниците”.

От своя страна министърът на развитието Анна Диамандопулу подчерта задоволството си, че „в тези трудни условия успяхме да избегнем една много опасна криза чрез провеждането на диалог без предпоставки и догматизъм”. По-рано ръководството на федерацията се срещна с нея и нейния колега от министерството на заетостта Георгиос Кутруманис. На срещата присъстваха представители на 7 от общо 14-те съюзи на докерите и главният секретар на федерацията Янис Халас. В изявленията си след срещата някои от тях казаха, че са получили някои отговори, с други- че не са получили нищо. Позицията на министерството пък е, че е отговорило на всички искания на работниците и че диалогът ще продължи. От ведомството посочиха, че някои от исканията са справедливи, но в същото време подчертаха, че законът е гласуван и ще бъде приложен.

Стачката на докерите вече успя да предизвика проблеми на гръцките острови. Земеделците от Крит бяха започнали преговори, за да намерят кораб, който да пренесе до Пирея тяхната продукция. Те заявиха, че всеки стачен ден предизвиква щети на стойност 10 милиона евро. Само на пристанището в Хания се бяха събрали 80 камиони, натоварени със стотици тонове зрели домати.

Представителите на бизнеса също порицаха пристанищните работници за решението да обявят стачни действия. Председателят на съюза на гръцките индустриалци Димитрис Даскалопулос определи решението като „провокация” и допълни: „Общогръцката морска федерация явно не се интересува дали корабът на страната ще потъне. Изискват нови привилегии и искат да запазят всички, които имат, когато цялото общество прави жертви. Това е провокация към всички работещи и за всички семейства, които губят своите заплати и работни места”. Като „удар и лош знак към международната публика” определи действията на пристанищните работници председателят на хотелиерската палата Георгиос Цакирис.

В същото време броят на туристите в Гърция може да се увеличи с пет милиона души след премахването на каботажа. Голямото закъснение в либерализирането на круизния туризъм и проблемите по гръцките пристанища, които се дължат на стачните действия на пристанищните работници и таксиметровите шофьори гонят корабите към други страни и лишават туризма от значителни печалби.

Характерен пример за това са стачките на собствениците на такси миналото лято, които затрудниха пристигнаето на круизни кораби. Те са една от основните причини, поради които тази година чуждите туроператори са особено сдържани по отношение на резервациите за круизни пътувания в Гърция.

Смята се, че страната губи годишно повече от 1,1 милиарда евро, поради липсата на сътрудничества, които да изпъняват целия спектър от услуги на круизните кораби. Според Асоциацията на гръцките туристически компании големите фирми от бранша трябва да съумеят да направят гръцките пристанища отправни точки на пътуванията. По техни изчисления един турист, който просто слиза от кораба, за да се разходи за няколко часа на някое гръцко пристанище харчи средно по 65 евро. Ако обаче същият кораб започва пътуването си от Гърция средните разходи за турист биха надхвърлили сумата от 200 евро. Поради факта, че каботажът за круизните пътувания все още не е премахнат напълно договорите на чуждестранните фирми с гръцката държава са много малко.

Тазгодишните резервации за Гърция на кораби, които потеглят от пристанището в Пирея бележат спад в процент 20-25 на сто, като самите цени на круизите са много ниски. 

Категории: пристанищни работници стачка каботаж круизи туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus