Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пристанищните работници подписаха нов колективен трудов договор

06 Юни 2013 / 17:06:18  GRReporter
821 прочитания

Синдикалните организации на морските работници решиха да продължат протестите си срещу собствениците на корабни компании, които дължат заплати на екипажите си. В статия на вестник То вима се посочва, че решението е било взето на извънредно заседание на изпълнителната комисия на Общогръцката федерация на пристанищните работници.

Според същата публикация за днес те са решили да попречат на нормалното отплаване на пътническия ферибот „Aqua Maria” на компанията NEL Lines, който тръгва от пристанището в Лаврио и изпълнява маршрута към островите Кеа, Китнос, Сирос, Тинос и Андрос.

Според Атинската информационна агенция корабът отплавал по разписание, след като представител на компанията уверил протестиращите, че парите за заплатите до ноември 2012 са внесени в банковите сметки на работниците, а останалите ще бъдат изплатени до края на юни.

Малко по-рано стана ясно, че управителният съвет на федерацията е подписал нов колективен трудов договор с членовете на Асоциацията на компаниите за пътническо корабоплаване. В него не се предвиждат никакви увеличения на заплатите и е валиден до края на годината. Корабовладелците са се съгласили също да продължат да изплащат в пълен размер надбавките за екипажите на фериботите, които обслужват губещи дестинации.

Все пак, четири синдикални организации на работещите в сектора са напуснали срещата с аргумента, че конкретната надбавка трябва да бъде намалена със 75 на сто. Става дума за Общогръцката асоциация на инженерите от търговския флот, общогръцкия съюз на нискоквалифицираните екипажи в машинното отделение, общогръцкия съюз на готвачите от търговския флот и общогръцкия съюз на моряците от търговския флот.

В същото време източници твърдят, че корабовладелците са поискали отсрочка до края на юни за изплащането на дължимите заплати. До момента не е ясно дали това тяхно искане е било прието.

Вчера протестиращи синдикалисти осуетиха заминаването на два кораба, екипажът на които не е получавал заплати от месеци. В друг случай последваха сблъсъци, когато работниците нахлуха в кораба „Митилини”.

На мястото се яви прокурор, който по думите на синдикалистите ги е заплашил с арести, тъй като те се намират в режим на „гражданска мобилизация” от февруари. Въпреки това пристанищните работници останаха непоклатими.

Едва след като получиха уверения от страна на корабната компания, че ще изплати дължимите заплати до 20 юни позволиха на кораба да замине по маршрута си към островите Сирос, Икария и Самос, но с голямо закъснение.

Корабите „Виценцос Корнарос” и „Агиос Георгиос” обаче останаха вързани на пристанището в Пирея, тъй като компаниите – собственици не успяха да убедят синдикалистите, че ще внесат парите.

На първия от корабите също се разразиха разпалени спорове между пътници и членове на работническите съюзи. Един пътник се опита да разкъса с автомобила си веригата, която бяха образували с телата си, но след намесата на някои по-хладнокръвни негови спътници не последваха по-драматични събития. Корабът трябваше да замине за островите Китира, Кисамос и Антикитира в 14:00.

Протестиращите не позволиха да отплава и корабът „Агиос Георгиос”, който обслужва маршрута Китнос, Серифос, Сифнос, Милос, Фолегандрос, Сикинос, Иос и Тира (Санторини). Стотици пътници и десетки автомобили и камиони чакаха напразно на кея да заминат.

Във вестник То вима се посочва, че вчера корабните компании са издавали билети на пътниците, въпреки че били информирани за протестите. Пътниците в двата „летящи делфина”, които заминаха за островите в залива Аргосароникос, макар и със закъснение са получавали от синдикалистите бележка с посланието: „Морските работници, които ще те транспортират по безопасен начин до твоята дестинация не са получавали заплати с месеци. Условията на работа на морските работници предопределят в огромна степен сигурността на пътниците и корабоплаването”.

Късно снощи Общогръцката федерация на пристанищните служители издаде съобщение, в което обвинява държавните органи и работодателите в опит да „пречупят бойния дух на работниците, които заедно със семействата си се намират в трагично състояние, понеже не са получавали заплатите си от много месеци и не могат да покрият финансовите си задължения”.

Позицията на синдикалистите бе подкрепена и от радикалната левица СИРИЗА, която обвини правителството, че тероризира пристанищните работници. 

Категории: Общество колективен трудов договор корабни компании блокада синдикалисти пристанищни работници кораби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus