Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първа жертва на Западнонилската треска в Гърция

21 Август 2013 / 17:08:15  GRReporter
1280 прочитания

Първата жертва на Западнонилската треска в Гърция е вече факт. Както съобщи Националният център за контрол и профилактика на заболяванията починалият е 81-годишен мъж, който живеел в курорта Порто Рафти, край Атина. От години мъжът страдал от сърдечно-съдово заболяване. В неделя отишъл на преглед в районната поликлиника, но там не успели да идентифицират оплакванията му със симптомите на Западнонилската треска. Още до вечерта състоянието му се влошило и той бил приет в атинската болница “Елпис”.
    До момента в Гърция са регистрирани 35 случая на зараза с опасната болест. В 21 от тях е имало усложнения в мозъчно-нервната система - мозъчен удар, минингит, пълна или частична парализа. Трима от тях са приети за лечение в интензивно отделение. В останалите 14 са наблюдавани по-леки усложнения от рода на висока температура.
    Според Националния център за контрол и профилактика на заболяванията най-опасните райони за разпространенията на заразата в областта Атика са - Спата, Пеания, Палини, Маркопуло, Рафина, Ираклио, Маруси, Врилисия, Халандри, Пендели, Агия Параскеви и Галаци.
    В останалата част на страната особено опасни са различните части на Северна Гърция като Кавала, Ксанти, Иматия и Солун. Властите уверяват, че са взети всички мерки за борба с комарите, които са основните разпространители на Западнонилската треска.

    Западнонилската треска се появи за първи път в Гърция през 2010 и причини смъртта на 35 души, предимно възрастни хора с хронични заболявания. През 2011 от заразата загинаха 9 души, всички на възраст над 65 години. През 2012 Западнонилската треска предизвика смъртта на 18 възрастни хора, всички те със здравни проблеми.

Категории: Западнонилска треска жертва комари Национален център за контрол и профилактика на заболяванията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus