Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътешествие в първия музей на гастрономията

04 Юли 2014 / 18:07:37  Анастасия Балездрова
1029 прочитания

Салата с фасул „черно око”, цветове на тиквичка или  супа от тахан, лаврак поше с лук и агнешко по хайдутски (клефтико). Това са малка част от ястията, които посетителите на Атина могат да опитат в ресторанта на новоучредения музей на гръцката гастрономия.

„Идеята да създадем музея всъщност беше комбинация на четири  хубави идеи на четирима млади хора. Двамата от нас работят в областта на организацията на изложби и музеи, аз – във финансовото управление и последният от нас – с опазването на културното наследство.

Представихме нашия бизнес план на конкурси, които спечелихме и така успяхме да финансираме първата фаза от създаването на музея”, разказа пред GRReporter отговорникът на търговския отдел Константинос Мацурделис.

Младежите започват осъществяването на идеята си в началото на 2013. Година по-късно музеят е реалност и дори организира първото си голямо мероприятие, посветено на манастирската кухня. Практически обаче той отваря вратите си за публиката преди 3 седмици.

Идеята е повече от оригинална и уникална, като се има предвид, че няма аналог в международен план. „Решихме да поставим гръцката гастрономия на преден план, защото доскоро беше доста пренебрегната и започнахме да й обръщаме внимание едва преди няколко години. Но за да има настояще и бъдеще е необходимо да започнем да изследваме нейното минало. Истината е, че не „откриваме колелото”, тъй като има много изследвания за храненето от древността до днес. Създадохме музея именно с целта да представяме техните резултати и свързаните с темата експонати и по този начин да предоставяме на посетителите едно цялостно преживяване”.

Но това далеч не е всичко. Посетителите могат да вкусят конкретните ястия както в определените за това места, така и в ресторанта на музея, където се предлагат автентични рецепти, обработени и допълнени от майстор-готвача.

Желаещите да се научат да приготвят ястията могат да участват в организираните от музея семинари, а изживяването е най-пълно, когато всички заедно отиват на централния пазар „Варвакиос”, за да се снабдят с необходимите продукти и с подправките от магазините на улица „Еврипиду”, които се намират съвсем близо.

Музеят се намира в живописния квартал Псири в центъра на Атина и се помещава в красива сграда, построена в неокласически стил през 1890. „Построена е като къща на един адмирал и начинът, по който са построени помещенията позволява да осъществиш едно истинско пътуване”.

Първата изложба в музея е посветена на манастирската кухня. Посетителите могат да разгледат експонати, свързани с начина, по който монасите в Света гора и манастири в останалата част на Гърция произвеждат продуктите – варива, мед, зехтин, млечни продукти и как ги приготвят. „Монасите се хранят единствено, за да удовлетворят биологичната си нужда от храна, затова и не остават на масата за повече от 10 минути. Когато игуменът на манастира се нахрани, автоматично спират и всички останали. Готвачът приготвя храната като дар към своите събратя и целият процес е съпроводен от молитви”, разказа Константинос.

Конкретната изложба ще продължи до януари 2015 и ще бъде последвана от друга, която ще представи местната кухня на някой регион в Гърция. Те ще са с продължителност от 4 до 6 месеца.

Всяка от изложбите ще допълва по нещо към менюто на ресторанта и по този начин посетителите винаги ще могат да опитат нещо ново и различно. Въпреки че функционира от съвсем наскоро музеят вече е привлякъл интереса на много туристи. „Работим много добре, особено вечер. Клиентите на ресторанта получават листовка, от която се информират какво точно е ястието в чинията им и това е много интересно за тях, защото пътуването им не спира с края на вечерята. То започва с познанието какво е това, което ядеш, откога се приготвя, кои са качествата на конкретното ястие и, разбира се, вкусът и доброто настроение”.

Музеят на е частно сдружение с нестопанска цел и се издържа от собствените си приходи. В него могат да се купят продукти, произведени в региона, на който е посветена съответната изложба. Докато трае изложбата „Манастирската диета, традиционни практики – вечни ценности” посетителите могат да си купят мед, планински чай, билки, вино и тестени изделия, произведени по традиционен начин от монасите в различни манастири от Северна Гърция до Крит и Пелопонес.

Музеят на гръцката гастрономия разчита на съдействието от страна на Центъра за изследвания към Атинската академия и на многобройните доброволци, които кръстосват Гърция, за да намерят най-автентичните рецепти и да продължат вкусното пътуване в гръцката гастрономична традиция.

Категории: Общество музей на гръцката гастрономия Атина квартал Псири манастирска диета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus