Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пуйка с пюре

28 Ноември 2013 / 12:11:49  GRReporter
998 прочитания

Даниел Лахана

След като напуснахме Италия, нашата следваща дестинация, където спираме за кратко, е Албания, и по-специално, район известен с производството на пуйки (Мизек). Може би не е случайно, че американсият Ден на благодарността настъпи и, разбира се, че пуйката е популярен избор за предстоящите коледни и новогодишни празници в много части на света. Надявам се, че тази пецпта е един нов поглед към приготвянето на пуйка!

Ако не искате да използвате пуйка можете да я заместите с пиле. Оригиналната албанска рецепта „Kaposh me Pershesh” означава приблизително „пуйка с пюре”, но пюрето не се приготвя от картофи (както думата „пюре” често предполага), а от накиснат и натрошен царевичен хляб. За тези, които биха искали да приготвят хляба сами - което аз наистина препоръчвам заради плътната текстура на хляба, която придава по-добър вкус на „пюрето” - по-долу предлагам и оригиналната албанска рецепта за царевичен хляб. Ju befte mire! („Добър апетит!”).

                                                                        ***


РЕЦЕПТА

За 6 порции
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте пуйката и втрийте сол и една супена лъжица сух риган или джоджен. Намажете я с лимоновия сок и разтопеното масло или зехтин и я оставете настрана за около 1 час.

Прехвърлете пуйката в огнеупорна тава и я залейте с вода, до около 1/4 от височината на пуйката. По-късно ще използваме соса за „пюрето”.

Изпечете пуйката в умерено загрята фурна на 170 °C (325 °F, степен 3 за газ) за около 2 1/2 часа или до готовност и до получаването на златисто кафяв загар отгоре. (Можете да покриете пуйката с алуминиево фолио, ако започне да се запича прекалено бързо).

Запазете соса от тавата. Поставете натрошения на едро хляб в купа, добавете половината от соса и разбъркайте докато се абсорбира.
 
Запържете лука или праза в маслото и зехтина до златисто кафяво и до омекване, след това добавете малко вода и половината от останалия от пуйката сос. Оставете да заври. Добавете останалата 1/2 супена лъжица риган или джоджен, и натрошения и напоен хляб, а след това и останалата част от соса. Разбърквайте периодично и оставете да ври на средно силен котлон, докато по-голямата част от водата се изпари и натрошеният хляб се сгъсти на „пюре”, като внимавате да не стане рядко.

Прехвърлете в поднос и сервирайте пуйката върху „пюрето”.

Вариант: За по-богат и по-празничен ефект, непосредствено преди сервиране можете да добавите към „пюрето” нарязани на ситно сварени и леко запечени пуешки дробчета или препечени нарязани орехи.

Царевичен хляб

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесете двата вида брашно в купа със солта и маята.

Направете „кладенче” в средата и постепенно добавете топла вода като разбърквате сместа добре и я замесите до получаване на твърдо тесто. (Можете да използвате миксер с кука за тесто или кухненски робот, ако искате). Покрийте купата с чиста кърпа и оставете на топло място докато тестото удвои обема си (около 1 час).

Сложете тестото в намазана с масло и набрашнена сравнително плитка форма (приблизително 30 х 22 х 5 см) или тавичка, покрийте го и го оставете за 20 минути.

Намажете отгоре с вода и след това изпечете за около 30 минути или до готовност в предварително загрята фурна на 220 °C (425 °F, степен 7 за газ).

Забележка: Този хляб е по-плътен отколкото сте свикнали, но текстурата е от съществено значение за приготвянето на хубаво „пюре”.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus