Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Работещи, безработни и пенсионери на първомайските демонстрации

01 Май 2012 / 15:05:27  GRReporter
1860 прочитания

Малко преди 14.00 ч. днес, на площад Синтагма приключи митингът по случай Международния ден на труда Първи май, на двата най-големи гръцки синдиката – на държавните служители АДЕДИ, на частните служители ГСЕЕ, както и на Съюза на работниците и служителите.

С лозунга «всички заедно можем» и с основно искане гарантирането на колективните трудови договори, най-малко 5 000 души от всякакви възрасти, работещи, безработни, и пенсионери, се отзоваха на призива на синдикатите. В периферията на митингите материални щети бяха нанесени на три предизборни павилиона.

Същевременно членове на извънпарламентарни леви партии проведоха протестно шествие от Археологическия музей по улица „Стадиу” до площад Синтагма пред гръцкия парламент.

Митингът на комунистическото движение ПАМЕ се проведе в заводите „Гръцки  стоманолеярни”, чиито работници стачкуват вече над шест месеца.

Подобни стачни действия бяха проведени във всички големи градове в страната. Своята подкрепа за гръцките синдикати изразиха в изявления, прочетени на митингите, членове на европейските синдикати, главно италианските и португалските.

С митинги срещу правителствените мерки за икономии и шествия по улиците на града бе отбелязан Първи май и в Солун. Съюзът на работниците в Солун и Съюзът на организациите на държавните служители проведоха митинг на площад „Аристотелус” в центъра на града. По-късно бе проведено шествие и бяха положени венци на Паметника на Работника пред сградата на Съюза на работниците.

«Днес отдаваме почит на борбите на трудещите се. Безработицата надхвърля вече 32%, преживяваме най-голямата криза на всички времена, а мерките на правителството са неефективни и водят до задънена улица. Работещите са тук и ще се борят», подчерта председателят на Съюза на работниците Панайотис Царамбулидис.

В Патра бяха организирани две различни демонстрации и шествия. Първият митинг бе проведен на площад „Национална съпротива”, и бе организиран съвместно от Съюза на работниците в града и областната организация на Синдиката на държавните служители.

По време на речите беше формулирано искането за «една различна политика с план и програма, коята ще укрепи развитието, ще подпомогне заетостта, ще открие нови работни места, ще гарантира социалните придобивки, доходите, правата на работещите и социалното единство».
По същото време комунистическото движение ПАМЕ проведе свой митинг на площад Георгиу. В произнесените речи бе подчертано, че «сега трябва да бъде засилена борбата за браншовите колективни трудови договори, които ще предотвратят намаляването на заплатите, както и да бъде засилена организираната съпротива срещу допълнителните данъци, с искане за тяхната отмяна».

Митингите бяха последвани от протестни шествия в центъра на града, по време на които бяха скандирани лозунги срещу меморандума и икономическите мерки.

Нападения над предизборни павилиони

В периферията на митинга, проведен на площад Синтагма в гръцката столица, неизвестни лица подпалиха предизборния павилион на Съюза на националното единство, на ъгъла на улиците „Отонас” и „Амалиас”.

Щети бяха нанесени и на предизборния павилион на Демократичната левица на ул. „Кораи”, на павилиона на Социалното съгласие на ъгъла на улиците „Арсаки” и „Панепистимиу”, както и на предизборния павилион на Независимите гърци на пресечката на улиците „Панемистимиу” и „Вукурестиу”.

Освен това неизвестни лица подпалиха луксозен лек автомобил, паркиран на ул. „Емануил Бенаки”.

Призив за договорите

Представителите на синдикатите призоваха работодателите да подпишат браншовите колективни трудови договори и да ги защитят.

Необходимостта от подписване на нови браншови договори подчерта заместник главният секретар на Синдиката на частните служители Статис Анестис, който призова работодателите, правителството и Тройката «да покажат уважение към труда, потта и производителността на работещите».

«Почитаме днес паметта на онези работници-пионери, които извоюваха осемчасовия работен ден», посочи председателят на Синдиката на държавните служители Костас Цикрикас, като подчерта, че «политиките, налагани от нашите партньори в Европейския съюз ни връщат един век назад».

Цикрикас добави, че «координираната борба на всички работещи в Европа ще има за цел промяна в съотношението на силите на Стария континент, така че правителствата да инвестират в развитието, а не в паразитния капитал».

От своя страна заместник председателят на Синдиката на държавните служители Илиас Вретакос посочи, че борбите на трудещите се срещу политиката, която води до бедност и мизерия, ще продължат и дори ще станат още по-активни след изборите.

Секретарят на Федерацията на частните служители Танос Василопулос изрази своята увереност, че в областта на търговията «работещи и работодатели ще стигнат до подписване на браншовия колективен трудов договор, който няма да бъде нарушаван».

В свое съобщение синдикатите посочват, че тазгодишните първомайски стачки и митинги придобиват особени черти, след непрекъснатите сурови, несправедливи, антисоциални и неолиберални мерки, налагани от Тройката и правителството.

Затворени са магазините

Категории: Международния ден на труда Първи май митинг демонстрации шествия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus