Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Размирици и сълзотворен газ покрай посещението на Ангела Меркел

09 Октомври 2012 / 19:10:31  Виктория Миндова
849 прочитания

Както почти всеки обществен протест в Гърция, така и днешните митинги срещу посещението на германския канцлер Ангела Меркел завършиха със сблъсъци между протестиращите и полицията.

Малко след три следобед гръмнаха първите боми сълзотворен газ. Те бяха изстреляни от отрядите за борба с обществените размирици срещу група протестиращи, които се опитаха да бутнат преградата пред фасадата на парламента. Масата от хора се разпръсна в околните на площад Синтагма улици, като основната част от протестиращите бяха изблъскани в посока на площад Омония по улица Панепистимиу. Младежи с маски на лицата отвърнаха с камъни и павета. Полицаите влязоха в настъпление и пред очите на демонстрантите задържаха трима от участниците в сблъсаците.

Техни съмишленици поискаха да научат имената на един от задържаните, за да могат да изпратят адвокат в районното полицейско управление, където се очакваше да бъда отведен. Задържаният не отговори и някои от протестиращите е усъмниха, че е цивилен полицай, участвал в саботиране на протеста.

Мерките за сигурност в деня на посещението на Ангела Меркел са твърде строги, за да може обичайните заподозрени (анархистите) да пробият и да започнат да мятат коктейли Молотов, коментира за GRReporter местен журналист.

Към пет часа следобед сбъсъците между протестиращи и полиция пред парламента се повториха за кратко, след което всички се разотидоха. В седем и половина вечерта служителите на отдел “Чистота” към атиснкото кметство вече почистваха улиците около площад Синтагма.

Крайният брой на задържаните в деня на посещението на Ангела Меркел достигна 217 души. Арестувани са 24 души. Гръцките медии предават, че повече от половината задържани за проверка от полицията са били ученици.

Категории: Общество протести размирици Атина Меркел сълзотворен газ Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus