Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разсрочването е единственият начин банките да се спасят от лошите кредити

07 Август 2012 / 11:08:30  Анастасия Балездрова
3489 прочитания

Все повече гърци търсят начини да намалят месечните вноски по погасяването на банковите си заеми. Според източници правителството обмисля да внесе законопроект, който да постави „таван” на вноските до 30 на сто от месечните доходи. Това бе и едно от основните предизборни обещания на днешния премиер Андонис Самарас. Подобно предложение за закон се готви да внесе и основната опозиционна партия – радикалната левица СИРИЗА.

От началото на годината до днес банките се принудиха да променят ритъма на изплащане на 800 000 заеми. До края на 2011 същата процедура е била въведена за заеми на обща стойност 30 милиарда евро. Непрекъснато се повишава и броят на жилищните кредити, които не се изплащат и досега възлизат на 14 милиарда евро. В същото време един от всеки два разсрочени заеми отново не се изплаща редовно след известно време.

Според председателя на Съюза на потребителите и кредитополучателите Теодорос Танопулос през последните три години броят на хората, които търсят съдействие е нараснал с 200 на сто.

„Повечето от хората са напълно извън семейния си бюджет отпреди няколко години и не са в състояние да плащат вноските по погасяването на заемите, които са били изчислени въз основа на старите им доходи. Банките искат парите си и не се поколебават да използват частни фирми, чиито служители открито и напълно незаконно заплашват потребителите с най-различни лоши последствия. Звънят, бе да се интересуват дали часът е подходящ, изнудват старци и малки деца. Това са напълни неприемливи практики, които в един момент трябва да престанат”.

От Съюза съдействат на заинтересованите да постигнат справедливи споразумения с банките, така че вноските да не бъдат непосилно високи, а финансовите учреждения все пак да и възвърнат капитала или поне част от него. Досега служителите са получили и обработили над 3 500 молби, като 600 случаи вече са били регламентирани по съдебен начин.

„Съдиите първо проучват какви са доходите и нуждите на семейството. След това определят размера на вноските въз основа на това, което остава. Ако не ти остава нищо настрани не те задължават да плащаш”.

Срокът, в рамките на който даден иск достига до съдебната зала може да достигне до 2 години. Но през този период кредитополучателите са защитени от негативните последствия на закона, въпреки че не плащат вноските си.

„Помагаме на различни нива. По професия съм машинен инженер, но знам цялото законодателство за заемите от 1996. Зная кой е подходящият човек във всяка банка и помагам на хората, като се договаряме за ново разсрочване с по-ниски вноски”.

Той определи като положителен закона за презадлъжнелите домакинства, който бе гласуван преди две години и помогна на много кредитополучатели да намалят месечните си вноски или да преустановят плащанията, поради липса на доходи. Според Теодорос Танопулос обаче и той, и предложението на СИРИЗА за нов законопроект в тази насока имат сериозни пропуски. „Разбрах, че предлагат една от предпоставките е декларираните през последните няколко години доходи да поставят заинтересованите граждани под границата на бедността. Това е глупаво, защото преди няколко години условията бяха съвсем различни. Ако конкретната предпоставка все пак остане много голяма част от хората отново няма да могат да се възползват от закона”.

Както посочи, друг сериозен пропуск е, че както в предишния, така и в предложението за нов закон на СИРИЗА не се предвижда процедура за разсрочване на задълженията на търговците. „Не е възможно единственият им избор е да фалират. Каква е ползата на икономиката от подобна мярка?”.

Показателен за сериозността на проблема е фактът, че от създаването на  Съюза до днес са учредени почти 150 подразделения в цялата страна, в които членуват над 750 000 души. Кредитополучалите, които се обръщат за помощ към тях плащат еднократна такса в размер 50 евро, а в момента се обмисля въвеждането на годишен абонамент от 10 евро.

Теодорос Танопулос посочи, че въвеждането на месечни вноски, които отговарят на занижените доходи на гърците ще е от полза за всички участници във веригата, „стига политиците, които носят основната вина за неадекватните закони проумеят, че това е единственото реално решение”.

Категории: Общество банкови кредити разсрочване месечни вноски Съюз на потребителите и кредитополучателите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus