Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разядка от печени червени чушки и орехи

14 Февруари 2014 / 11:02:02  GRReporter
2402 прочитания

Даниел Лахана

Продължаваме нашето пътешествие из Източното Средиземноморие и спираме в Сирия за днешното ястие, известно като „Muhammara”. В буквален превод името означава „боядисан в червено” заради цвета му. Muhammara възниква в Алепо, най-големият град в Сирия, където за приготвянето му традиционно се използват лютивите и пикантни чили чушлета Алепо, но ястието е много популярно в Ливан и Палестина. Неговата особеност се крие във факта, че съчетава солени, сладки и някои пикантни вкусове и се характеризира с леко киселия вкус, дължащ се на меласата от нар. Ако не можете да намерите готова меласа от нар, лесно можете да си направите подходящ заместител (виж начина на приготвяне по-долу), като може да добавите още малко сок от лимон в готовата разядка.

Сервирайте с хрупкава домашна питка (виж рецептата от Ливан следващата седмица!) или намажете на филия хляб. Също така, може да поднесете Muhammara като вкусна добавка към месо, бургери, риба или дори пържени картофи!

                                                                                 ***

РЕЦЕПТА

(за 4-6 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Ако приготвяте меласа от нар, вижте по-долу.

Ако приготвяте галета, използвайте или стар хляб, или изсушете във фурната дебела филия хляб без кори. Надробете хляба на парчета и след това го разтрошете с помощта на кухненски робот до получаване на фини трохи.

Смесете ги с малко вода, за да се получи пюре.

Поставете нарязаните на ситно орехи в тава за печене и ги запечете леко в умерена до умерено гореща фурна при 170°C (350°F  или степен 5 за газ) за около 5 до 10 минути, докато леко потъмнеят и станат ароматни.

Изпечете целите чушки във фурната като ги поставите в тава за печене с фолио на дъното, както е описано по-горе за орехите, или на скара, като ги обръщате често, докато люспата леко потъмнее (или обгори). Ако използвате пресни чили чушки, можете да ги опечете, но не ги белете и не ги правете на пюре (въпреки че можете да премахнете семките им за по-мек вкус).

За да отстраните люспата на изпечените чушки по-лесно, поставете ги в найлонова торбичка с 1 супена лъжица вода и я затварете плътно. Оставете ги да престоят 10 минути. Извадете чушките от торбичката, обелете ги и ги нарежете на половинки. Остранете семките, белите части и стъблата и ги изхвърлете. Нарежете чушките на парчета и след това ги пюрирайте в кухненски робот.

Сложете хлебното пюре, нарязаните орехи и пюрето от чушки заедно с чесъна в кухненския робот и ги  смесете като използвате функцията „pulse”. Добавeте меласата от нар или заместителя, кимион, ситно нарязана чили чушка или червен пипер, сол и лимонов сок и включете кухненския робот. Добавете олиото постепенно, докато роботът работи и докато съставките се комбинират. Получената смес трябва да има текстура (като зърнеста паста). Овкусете с подправки и прехвърлете соса в купа като го оставите да почине за половин час преди сервиране.

Сервира се в купа като сос за хрупкави питки,

или се намазва на филия хляб.

Приготвяне на меласа от нар в домашни условия

Необходими продукти:

0,5 литър 100% (чист) сок от нар - бутилиран или прясно изцеден

40 милилитра прясно изцеден лимонов сок

40 грама захар

От съставките по-горе ще се получи около половин чаша. Останалата меласа може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника за около 3 седмици и да се използва за овкусяване на задушени ястия и т.н.

Начин на приготвяне:

Излейте сока от нара и лимона в малка тенджера и добавете захарта.

Оставете на умерен огън, като разбърквате, докато сосът започне леко да къкри и захарта се разтвори.

Оставете да къкри в продължение на час-час и половина, като разбърквате на всеки 10 минути, докато течността намалее с повече от половината и се получи лека сиропена консистенция (трябва да остава по гърба на лъжица, а количеството трябва да е малко над половин чаша (около 150 мл).

Махнете от огъня и оставете да се охлади.

Важно! Меласата ще се сгъсти още, когато се охлади, така че не я сгъстявайте много, тъй като може  да се втвърди.

Категории: Muhammaraсирийска разядка разядкиорехипиткиСредиземномориеСредния изтокрецептити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus