Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Реклама и международна солидарност дават кураж на гърците

17 Февруари 2012 / 20:02:54  Анастасия Балездрова
1412 прочитания

В трудното време на непрекъснато задълбочаващата се рецесия и с минусови стойности на чувството за сигурност и оптимизъм една реклама, която се появи на телевизионния екран преди няколко дни съвсем изненадващо зове гърците да не се предават на негативните чувства и да продължат напред.

„Когато вървиш в бурята дръж главата си изправена и не се страхувай от тъмнината. Върви срещу вятъра, върви срещу дъжда, дори ако мечтите ти изглеждат загубени. Върви, върви с надежда в сърцето и никога няма да останеш сам в своя път”.

Създателите избраха песента „You’ll never walk alone”, за да озвучат рекламата. Тя е част от проекта на световноизвестна марка уиски, чийто девиз „Keep walking” („Продължавай напред”) цели да вдъхнови хората да съчетаят собственото си развитие с общия прогрес.

GRReporter се свърза с единия от режисьорите на рекламния клип, който бе приет от голяма част от гръцкото общество като морална подкрепа.

„Решихме да направим нещо, което не е правено в Гърция досега. Без да поставяме срокове, да излезем на улицата с една камера и много малък екип и да снимаме каквото видим да се случва. Разбира се, понеже това не е кино, трябваше да питаме хората, които снимахме дали са съгласни да ги покажем. И така снимахме. Когато нещо ни харесваше искахме разрешението на „героите”. Ако те не бяха съгласни или не можехме да ги открием, отхвърляхме конкретния материал. Затова и ни отне толкова време. Обикновено една такава работа се изпълнява в рамките на три дни, а този проект ни отне между 20-25 дни. Информирахме се за изявите в Атина, къде и кога се провеждаха и т.н. Аз наричам този проект documercial, защото на практика беше все едно да снимаш документален филм с единствената разлика, че всеки път и след снимките трябваше да питаме хората дали искат да ги покажем”, разказа Харис Патраманис.

„80-90 на сто от кадрите в рекламата са уловени от камерата съвсем случайно и като цяло в нея няма нищо инсценирано. Режисурата беше да няма режисура”.

Според него резултатът е оправдал първоначалните планове. „Ние търсехме хора, които да излъчват позитивност. Това е нещо, което вече не се среща често навън, заради влошаването на икономическата ситуация в страната. Въпреки това намерихме хора, които бяха усмихнати и излъчваха оптимизъм. Имаме много кадри, които не можахме да включим в монтажа, поради ограниченото времетраене на рекламата. На практика имаме четири пъти по-голям материал от използвания. Това означава, че навън все още има оптимистично настроени хора и това е много хубаво”.

В същото време в събота гражданите в много европейски градове, както и в Ню Йорк се готвят да извикат заедно We are all Greeks (Всички сме гърци) в знак на протест срещу икономическата криза и проблемите, които тя предизвиква в гръцкото общество.

Инициативата бе започната от френски граждани в социалните медии. В страницата си във Фейсбук те посочват, че „Гърция се използва като лаборатория преди разпространяването на тези мерки в цяла Европа. Гръцкият народ има нужда от международна солидарност и зове за нашата подкрепа. Нека отвърнем на техния призив. Всички сме гърци!”.

На електронна страница с подобно заглавие европейците подписват текст в подкрепа на Гърция и заявяват, че искат да получат гръцко гражданство. Инициативата започна от Франция, където група граждани отидоха пред гръцкото посолство с това искане и лозунга „И аз съм грък”.

Утре в 14:00 протести ще има в Германия, Испания, Италия, Португалия, Белгия. Те ще се съберат на площади и пред дипломатическите представителства на Гърция.  В Ню Йорк митингът в подкрепа на Гърция ще се проведе в парка Либърти плаза в района на финансовия център на Уол стрийт в 21:00 наше време. Конкретният парк е мястото, където се събираха в продължение на много дни членовете на движението Occupy Wall street преди няколко месеца.

На проведения по-рано днес митинг в Берлин протестиращите вдигнаха лозунги, с които се извиниха на гърците за действията на своето правителство.

В движението в подкрепа на Гърция се включи дори кметът на италианския град Кава де Рирени, който в писмо адресирано до премиерите на Гърция и Италия, Лукас Пападимос и Марио Монти, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че предоставя своята заплата, за да помогне финансово на страната.

„Европа е под натиск и изоставянето на Гърция в този момент ще означава окончателен отказ от европейската идея, единствената идея, която обичаме и желаем”, пише той и допълва, че неговото действие е символично.

Марио Галди, който призова и други европейски граждани и политици да последват неговия пример е преподавател по право в университета в Салерно и кметската му заплата е 1 100 евро.

Категории: Общество международно движение Всички сме гърци солидарност реклама подкрепа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus