Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Романтиката на Монемвасия

24 Август 2014 / 14:08:39  GRReporter
1522 прочитания

В източната част на полуостров Пелопонес, в област Лакония, на около 320 километра от столицата Атина, един малък исторически град със средновековна крепост, разположена върху скала и свързана с брега чрез мост, очарова посетителите 365 дни в годината, а през лятото се изпълва с живот и енергия. Скалата, на коята се намира крепостта, напомняща с нещо Гибралтарския проток, се е откъснала от сушата през 375 н.е. в резултат на силно земетресение, като ѝ придала днешния особен облик.

Изпълнена с тесни улички, каменни стълби, приказни къщи и църкви, Монемвасия има тази особеност, че няма да видите едно нещо два пъти, защото всяка уличка, всяка къща и всяка църква е различна от останалите. А причината е, че различните култури (византийска, османска, венецианска и гръцка), са оставили през годините своя отпечатък върху града.

Богата на неща, които можете да разгледате и да проучите разхождайки се (за няколко дни ще забравите какво е това автомобил), щом я опознаете Монемвасия ще ви накара да искате да я посетите отново и отново при всеки удобен случай, наслаждавайки се на атмосферата, която я обгръща.

Кои обаче са 5-те неща, които трябва непременно да видите при първото си посещение в Монемвасия?

Разходка в Стария град и храма „Света София“

От централния площад с топа можете да се изкачите към Стария град, който днес е необитаем, и където ще видите жилищата на различните владетели и техните семейства, застлани с плочи тесни улички, византийски църкви, изобщо едно вълшебно място, с което трудно ще можете да се разделите.

Продължавайки нагоре ще стигнете до храма „Света София“, една от най-красивите църкви в Гърция, построена в най-високата точка на Стария град.

Посещение до дома на Янис Рицос

Една разходка до дома на този голям гръцки поет, автор на над 100 стихосбирки, ще ви помогне да почувствате още по-добре атмосферата на градчето. Ще откриете къщата до входа на крепостта и ще я познаете по паметника на поета пред нея.

Спирка при храма „Възнесение Христово“

Построената през 13 век църква „Възнесение Христово“ се намира на централния площад на Монемвасия и е църква-символ, където се извършват много сватби и идват поклонници от цял свят. Храмът е получил името си от прочутата икона „Възнесение Христово“, открадната през 1979, открита през 1980 и върната отново в църквата 32 години по-късно.

Разглеждане на археологическата колекция в крепостта

Срещу църквата „Възнесение Христово“ ще откриете археологическата колекция на крепостта на Монемвасия, приютена в стара мюсюлманска джамия. Там ще се запознаете с част от археологическите находки от разкопки и проучвания, които като цяло са архитектурни паметници, скулптури и керамични предмети. Находките разкриват историческото развитие на града и са особено интересни за посетителя, който иска да опознае добре района. Ако сте любител на музеите, можете да посетите и двата етнографски музея в Рихя и Велиес.

Плаж в живописното заливче Портело

Ако не искате да се отдалечавате от крепостта и предпочитате да отидете на плаж в някое място, пълно с история, заливчето Портело е точно за вас. Под южната стена на крепостта живописното заливче навремето е служело за пристанище за снабдяване на крепостта със стоки, и е било единственото място, където ходели на плаж местните жители. След последното преустройство на мястото сега можете и вие да поплувате в историческите води близо до вълшебната атмосфера на крепостта. Други възможности за плаж наблизо са плажът Какавос вляво от моста, водещ към крепостта, и малкият плаж Куркула, затворен от три страни и приличащ на естествено оформен басейн.

 

 

Категории: Монемвасия средновековна крепост византийски църкви забележителности
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus