Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Роми на бунт срещу събарянето на катун

30 Септември 2014 / 08:09:21  GRReporter
925 прочитания

Десетки роми протестират от сутринта в атинското предградие Халандри срещу решението на общината да събори техния катун. Ромите подпалиха варели, блокираха един от най-централните булеварди в Атина, Месогион и заявиха, че няма да позволят на общинските багери да достигнат до катуна.


Според ромите се противопоставят на аргумента на областната управа, че катунът е построен незаконно с факта, че всички са регистрирани жители на Халандри и по силата на законодателството имат право да пребивават на територията на общината.
В катуна живеят 74 ромски семейства. Някои от тях са се настанили там още в края на 70-те години на 20-ти век и много от децата посещават местните училища.
Решението за сриването на катуна бе взето от главния секретар на област Атика през ноември миналата година, въпреки временното решение на Съвета на ООН за човешките права. Издаденото през месец май 2013 нареждане към гръцките власти призоваваше за вземането на превантивни мерки във връзка с оставането на ромски семейства без подслон.
Според решението на областната управа ромите трябва да се преместят в стара военна база на НАТО до северозападното предградие Мегара. Ромите се противопоставят на мярката, тъй като мястото е отдалечено и няма да имат достъп до училища и здравни институции.

Събарянето на катуна бе отложено след проведената в местния полицейски участък среща с участието на заместник областния управител, кмета на Халандри и представителя на ромите. На нея бе решено да бъдат сринати само 12 постройки, които са необитаеми според данните на служба „Градоустройство” в северната част на Атика.

Заместник областният управител заяви, че е готов да отмени преместването на ромите в планинския регион Патерас до Мегара за голям период от време и да помогне на кмета на Халандри да бъде определено ново място, където ромите да се настанят.

Въпреки договореността обаче засега не е ясно кога ще бъдат съборени 12-те постройки, които според ромите и Атинския университет са обитаеми.

Категории: Общество роми катун преместване протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus