Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СОФИМОН като школа за бъдещи дипломати

09 Юни 2014 / 11:06:59  GRReporter
1076 прочитания

Полина Спартянова
Конференцията СОФИМОН е известна не само с разнообразието от националности, които събира за едноседмичното събитие в българската столица, но и с това, че привлича изключително млади талантливи хора. Пример за това е 17-годишният Миноас Виталис, гимназиален ученик, който въпреки възрастта си вече има натрупан опит от участия в МОН-ове. Миноас учи в частното гръцко-френско училище Lycée Léonin de Patissia Athènes в Атина и планира това лято за втори път да вземе участие в конференцията. Той е изключително амбициозен, интересува се от история и политика, и иска да поеме по пътя на истински дипломат, представлявайки страната си пред останалия свят. Поради тази причина би искал да учи международни и европейски отношения след като завърши средното си образование. „Според мен работата на Обединените Нации е много важна и най-добрият начин за опознаване истински дейността на организацията за мен бе иммено чрез участията в МОН-ове“, допълва Миноас.
    Миналогодишното шесто издание на СОФИМОН е било първото за Миноас на българска земя след няколко посещения в Турция и Гърция. Благодарение на помощта на Манолис Батистакис,  Главен Секретар на конференцията през 2013-та, за когото GRReporter писа наскоро, Миноас научава, че 16-те му по това време години няма да представляват проблем за участие, а напротив, ще бъдат поощрени. След успешна кандидатура получава мястото на делегат от Великобритания в Историческия съвет за сигурност, където заедно с десетина други участници разисква проблема за Апартайда в ЮАР през 70-те години. „Останах впечатлен от неуморната работа и добра организация. Също така бях мотивиран още повече да участвам от високото ниво на професионализъм и опит на тогавашния председател на моя комитет и сегашен Главен Секретар г-н Хосе Антонио Вилена-Пепе“, споделя младият грък.
    Миноас с радост е научил наскоро, че ще бъде председател на Икономическия и Социален комитет тази година. Органът е движеща сила на дискусиите около стопанските и социални въпроси и представлява един от основните комитети на ООН. На седмото издание на СОФИМОН ще бъдат симулирани дискусии още в рамките на Съвета за сигурност и Съвета по правата на човека.
    Комитетите дават свобода на участниците в симулацията: за всеки съвет има по две примерни теми, както и дълъг списък на страни, от които всеки в конференцията може да избере делегатска позиция. Съветът за сигурност ще има шанса да обсъжда нуждата от намеса на ООН в Кримската криза или конкретната роля на Съвета в противоречивата Сирия. Делегатите в Съвета по човешките права пък ще могат да дискутират легалността в поставянето на ограничения при носенето на различни видове религиозни и културни облекла. Втората възможна за тях тема засяга имигрантите в граничните зони на Средиземноморието, станали жертви на нарушаването на човешки права. Третият, Икономически и социален съвет, ще предложи обсъждане или на легализацията на наркотици в Латинска Америка, или на икономическата екплоатация на Северния полюс.
    Дискусиите протичат изключително динамично: ако по дадена тема не може да се достигне до консенсус, то тя може да бъде сменена с другата примерна такава. От друга страна, Главният секретар може да се намеси в дадено разискване, за да подтикне членовете да бъдат по-активни или да обърнат внимание на даден аспект от историческото, социално и икономическо положение на страната, която представляват. Често при конференцията има и изненади във формата на кризисно събитие, случващо се по време на нормалното протичане на дискусиите, при което съветите имат за задача да реагират на момента и да вземат адекватно решение. Чрез тези упражнения участниците в СОФИМОН получават шанса да усетят какво значи да си част от ООН, как функционира органът и колко професионализъм се иска от всеки делегат, за да може балансът в света да бъде запазен.
    Вторият срок за записване в СОФИМОН изтича на 15-ти юни. След това всеки участник ще има няколко седмици да се подготви за своята позиция като събере достатъчно информация за представляваната от него държава, която според правилата на МОН не трябва да е неговата родна страна.
    Седмото издание на СОФИМОН ще започне на 26-ти юли с медийната подкрепа на GRReporter.info .

 

Категории: СОФИМОН ООН млади дипломати Съвет за сигурност комисии на ООН ситуацията в Крим
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus