Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СОФИМОН като врата към дипломатическа кариера

29 Юли 2014 / 07:07:59  GRReporter
932 прочитания

Полина Спартянова
    Хосе Антонио Вилена Сиера е външен съветник за осъществяване на търговско споразумение между Европейския съюз и страните от Южна Америка. Той е взел участие в повече от 40 Модела на Обединените нации по света, като в момента заема длъжността на генерален секретар в ежегодната международна конференция „СОФИМОН”. „Софийският Модел на Обединените нации не е като останалите симулации на дейността на ООН по света, защото е предназначен както за млади професионалисти с много опит в тази сфера, така и за младежи, които тепърва искат да навлязат в нея. СОФИМОН е врата към сцената на международните отношошения и стъпка към дипломатическата кариера.” сподели Хосе малко след началото на седмото издание на международната конференция.
    Тази година в младежката конференция СОФИМОН има представители от осемнадесет държави и три континента. Участниците в тазгодишното международно събитие са от 16 до 30 годишна възраст и специализират в различни професионални сфери, но след като влязоха в заседателните зали успяха да намерят общ език. Тази година делегатите са разпределени в общо три комисии, като през изминалия първи ден всеки един делегат успя да запознае останалите участници с позицията на своята страна по разискваните от комисиите актуални проблеми от сцената на международните отношения. До края на седмицата Съветът за сигурност на СОФИМОН ще дебатира по въпроси, свързани с евентуална военна намеса в Украйна и кризата в Сирия. В дневния ред на втората комисия – Икономическият и социален съвет – са включени теми като възможната легализация на наркотичните вещества и икономическата експлоатация на Северния полюс, а в този на третата комисия за правата на човека ще се разисква нарушаването на човешките права на емигрантите по средиземноморската граница на Европейския съюз и до колко е легално ограничението за обличане в културни и религиозни носии.
    „За да си най-добрият делегат или най-добрият председател на комисия, трябва да си първи в заседателната зала и последният, който си тръгва от партито предната вечер.” казва Хосе, когато го попитахме за тайната на успешния делегат в Модела на Обединените нации. Като генерален секретар на тазгодишното издание на СОФИМОН, той е въодушевен от работата си по организацията на конференцията и с удоволствие споделя опита си като дипломат с бъдещите актьори на международната сцена. Хосе се надява, че по този начин ще успее да даде своя принос за света и неговото мирно развитие, като вдъхнови лидерите на утрешния ден да се борят за своите идеали и благосъстоянието на човечеството.
    Седмото издание на СОФИМОН се осъществява с медийната подкрепа на GRReporter.info .

 

Категории: СОФИМОН ООН дипломатическа кариера международни отношения Хосе Антонио Вилена Сиера
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus