Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Салата с критски сухари

27 Юни 2014 / 16:06:13  GRReporter
3651 прочитания

Даниел Лахана

Продължаваме нашето средиземноморско пътешествие с друг круиз около някои от гръцките острови. Днес, по повод предстоящия фестивал на критската диета (5 - 12 юли), изглежда уместно да се насочим към най-големия остров в Гърция.

През последните години Крит стана известен като център на средиземноморската диета като „успехът” му в тази област до голяма степен се дължи на изобилието от пресни, домашни продукти, от сирене, през плодове и зеленчуци, до месо и риба - всъщност островът си е самодостатъчен.

Днешната рецепта е пример за семпла, но питателна храна от Крит, едно отлично предястие или дори лека храна, известна като „Dakos” или „Ntakos”.

Основата на Dakos е твърд сухар (paximadi), традиционно приготвен от ечемик, който е богат на хранителни влакна, подпомага храносмилането и дава много енергия. Това, комбинирано с витамините от доматите, калция от сиренето и антиоксидантите и полезните мазнини в зехтина, го прави не само особено здравословен, но и ного вкусен, избор. Ако не можете да намерите критски ечемичени сухари като тези на снимката по-долу

можете да ги заместите с друг вид твърди дебели сухари или, ако и това се окаже невъзможно, с дебели филии селски хляб препечени в тостер или на скара, като в този случай не е необходимо да ги топите във вода, за да омекнат.

Авантюристите могат да видят тук как да си направят сухари сами!

По същия начин, в Крит обикновено се използва сиренето ксиномизитра (прясно сирене мизитра) от Хания, но можете да го заместите с по-лесно достъпната фета.

                                                                      ***
РЕЦЕПТА

(за 4 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 
Навлажнете леко сухарите под течаща вода, от двете страни, за да омекнат. Не прекалявайте с навлажняването, тъй като те ще абсорбират част от домата и зехтина, и може да са наквасят прекалено много.

Леко напръскайте сухарите със зехтин.

Нарежете доматите на половина и ги настържете на едро ренде - люспата им трябва да остане в ръката ви, и я изхвърлете. Ако предпочитате, първо можете да остраните семките на доматите, въпреки че не е необходимо.

Разстелете доматеното „пюре” ​​върху сухарите и добавете малко сол и черен пипер, и натрошеното сирене.

Поръсете с риган и напръскайте с още зехтин, на вкус.

Завършете с маслини, ако искате.

Kali Orexi! Добър апетит!

Категории: Dakos Ntakosсухарикритскисредиземноморска диетаздравословен
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus