Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самоделните печки-„тихият убиец”

08 Декември 2013 / 15:12:35  GRReporter
2131 прочитания

Смъртта на 13-годишното момиче в Солун припомня отново по-най неприятния начин смъртоносната опасност от вдишването на въглероден окис. Самоделни печки вече има в хиляди домакинства – различни механизми, скари, нафтови печки без тръби, газови печки, -заради скъпите горива те са опасни заради въглеродния окис (CO), който се отделя.

„Трагичните смъртни случаи изпаренията от печките през последните две години в Лариса и Солун не трябва да се третират като редки събития, които са се случили в Гърция и особено в отдалечените райони” казва Димитрис Хадзидакис, инженер-химик, специалист по въпросите на замърсяването на въздуха, като подчертава, че това последици от политиката за домашно отопление, която се фокусира върху икономическото измерение на проблема (намаляване на контрабандата на гориво за отопление, увеличаване на приходите от данъци ), докато игнорира нейното въздействие върху общественото здраве. Ужасът от токсичните отравяния се завръща с доскоро забравените домашни бойлери, нафтови печки без тръби и газови печки. Как  обаче това засяга организма?

Токсичност

„Токсичния ефект на CO се дължи на това, че той се свързва стабилно с хемоглобина и формира карбоксихемоглобин, така че тялото не може да усвоява кислород от въздуха. Това е така, защото въглеродният оксид има по-висок химическа близост с хемоглобина, 200-250 пъти по-голяма от кислорода”, посочват пулмолози.

Въпреки това, основният проблем с CO , че не причинява при вдишване дразнене и е напълно без мирис за разлика от други още по-токсични газове (хлор, водороден сулфид, водороден цианид), чиято силна миризма дразни и предупреждава човека да напусне пространството с токсична атмосферата, преди концентрацията да достигне смъртоносни нива. На най-голям риск са подложени групи като ембриони, бебета и хора с хронични сърдечни или дихателни проблеми , които са по-чувствителни към ефектите на въглероден окис.

Симптомите

Научната общност отново предупреждава за опасността, тъй като въглеродният окис е мощна и най-вече без мирис отрова, а и не се вижда във въздуха като дим. При вдишване първоначално причинява виене на свят, главоболие, а впоследствие слабост и в резултат дори човек да разбере, че нещо ужасно се случва, той не може да реагира и в крайна сметка се стига до загуба на съзнание и кома. Основната характеристика е тъмночервеният цвят, който придобива жертвата, което е видно по лицето.

... и предпазването

Както казват експертите в случай, че се  използват горивни уреди, като мангали, газови печки други подобни,трябва да са добри и да има постоянна вентилация на помещението. В същото време, много важно е поддръжката на отоплителните системи, които работят на нефт, природен газ, да става от квалифициран техник. Ако пламъкът на газа е жълт, вместо син, това може да бъде предупреждение за проблем и възможно изтичане на въглероден окис. Изрично е забранено да се спи в стая със запалена печка на газ или нефт. Никога не трябва да правим компромиси, когато използваме устройства, които могат да отделят въглероден окис. Въглеродният окис от изгорелите газове може да се стигне много бързо високи и опасни концентрации.

„Бомба” от смог в градските центрове

Общоприето е, че миналата зима безпрецедентно беше явлението „смог”. Както отбелязва Димитрис Хадзидакис, увеличаването на акциза върху нафтата за отопление и транспорт направи непосилни за използване горивата за битово отопление за голяма част от, което кара  много от тях да прибягнат до камината, печката дърва и мангалите - на пръв поглед по-евтини, но и много повече (над 100 пъти) замърсяващи въздуха означава, в сравнение с печките на нефт и природен газ. Изгарянето на неподходящи твърди горива (меламин, боядисано дърво) в тези печки означава опасност за общественото здраве в дългосрочен план, главно от емисиите на прахови частици (най-вече в гъсто населените градски центрове), и директно – от въглероден окис в случай на използване мангали (и не само) в ограничено пространство без вентилация.

Тъй като „знамето” на политиката на правителството, помощта за отоплението на домакинствата, засяга ограничена част от населението, може да се очаква, че тази зима ще широко ще се използват твърди горива за битово отопление,  ще има силното присъствие на  смог в въздуха на градските центрове в страната, което ще подкопае здравето на уязвими групи (деца , възрастни). Повтарянето на картината от миналата зима вече не може да се припише на невежество или изненада и все още е предимно проблем на общественото здраве. Както в конституцията на страната, така и в Договора за създаването на ЕС се говори за здравната профилактика. Някой отговорен фактор интересува ли се от това?

Категории: самоделни печки въглероден окис отравяне нещастни случаи смог
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus