Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самоделните великденски бомбички взеха жертви и тази година

24 Април 2011 / 16:04:54  GRReporter
2599 прочитания

 

Разпространеният в много краища на Гърция обичай на Великден да се хвърлят и възпламеняват бомбички, ракети и фойерверки не пропусна да вземе човешки жертви и тази година. Двама мъже на възраст 30 и 39 години от село Мандрико на остров Родос загинаха след като самоделният взривен механизъм, който са възнамерявали да изстрелят след камбанния звън в полунощ срещу Великден избухна в ръцете им в събота преди празника.

Според източници по-младият мъж, който бил оператор на тежки съоръжения отишъл в дома на 39-годишния земеделец, за да сглобят експлозива. Той обаче избухнал внезапно и двамата мъже загинали на място. Техните трупове били открити от съселяни, които се притекли да видят какво се е случило, след като чули силния гърмеж.

Още в сряда четирима души бяха ранени в изоставена индустриална сграда в Каламата, след като самоделните бомбички, които са подготвяли за съботната нощ избухнали.

На остров Евия играта на един 26-годишен младеж с подобна бомбичка за малко да отнеме живота на едно 7-годишно дете. Веднага след като свещеникът в църквата на село Антидона извикал „Христос воскресе” младежът запалил бомбичката. Тя избухнала много близо до детето, което било ранено в лицето.

Въпреки че всяка година десетки хора се озовават в болниците вместо около празничната трапеза интересът и желанието за участие в опасните обичаи с взаимното изстрелване на самоделни ракети и бомбички не стихва.

Празненствата за Великден на остров Калимнос са „гърмящи”. Всяка година се изстрелват стотици бомбички с динамити. Тази година участниците бяха подготвили около две хиляди бомби, всяка от които тежи средно по един килограм.

Войната с ракети е обичай, който се изпълнява неотменно на остров Хиос от турско време. В началото жителите на двете енории, които принадлежат на разположените една срещу друга църкви „Свети Марко” и „Богородица Еритиани” са правели малки самоделни топове. Постепенно те са се превърнали в самоделни ракети и фойерверки, които жителите правят от селитра, сяра и барут.

Подготовката за следващата година започват от деня след Великден. „Бойците” от двете енории си разменят по няколко хиляди ракети, като по този начин създават едно наистина фантасмагорично зрелище. Не са малко гърците, които посещават острова за празника, за да присъстват на „войната с ракети”. С цел да се запази обичаят през последните години местните власти са предприели редица мерки за защита на присъстващите. 

В същото време по неизяснени досега причини три автомобили изгоряха в първите сутрешни часове в столичните квартали Амбелокипи и Ексархия. Пожарната служба провежда разследване за причините на инцидентите. 

 

Категории: Обществопразненства Великденобичаисамоделни ракети бомбичкифойерверкижертви
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus