Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Самозвани” пазители на обществения ред

18 Март 2012 / 18:03:26  GRReporter
1968 прочитания

В последно време все по-често се появяват различни организации, които призовават за създаване на доброволни отряди, за да «защитят гражданите, които държавата е оставила на милостта на престъпниците». В различни интернет страници те призовават гърците да се включат в техните редици и да преминат през съответното обучение, за да бъдат готови да се справят с хаоса, който „чука на вратата”. Става въпрос за опасно развитие на нещата, осъдено и от министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, който заяви във връзка със създаването на доброволни отряди, че според конституцията единствено полицията и съответните служби отговарят за сигурността на гражданите. «Никой друг няма право нито да използва оръжие, нито да раздава правосъдие», посочи той. Във връзка с този въпрос миналия четвъртък прокурорът Никос Андонаракос разпореди бързо досъдебно производство за дейността на тези „организации”. Цялата ситуация напомня отминали времена. Мнозина смятат, че днешните явления са подобни на онези, появили се в Германия през 30-те години на миналия век, преди Хитлер да вземе властта. Други отбелязват, че в периоди на криза увеличаването на ксенофобията и възхода на крайно десните сили, които са неин основен изразител, са естествени последици. И накрая, доста хора подчертават, когато държавата спи, се събужда парадържавата. И така, може би преживяваме излюпването на змийското яйце?

Една от групите, която се появи твърдейки, че «ще защитава гражданите от престъпниците» и се намира на мушката на прокурорите, се нарича Патриотичен доброволен отряд. Неин представител е Георгиос Анестопулос, който се подписва и като «ястребът от Егейско море».

«Патриотичният доброволен отряд е една от стотиците групи от запасняци, които по един или друг начин продължават военното си обучение, дори и в цивилния живот», казва той.

Както обяснява, амбицията на организацията е във време на война «да осигури един организиран доброволен отряд от цивилни мъже и жени, които ще са в състояние да подпомогнат защитата на цивилното население от чужди военни части». Той все пак подчертава, че «никога не е било и няма да бъде част от нашите намерения участието в потушаването на народни протести».

Възгледите на Анестопулос напомнят силно теориите за заговорите. Той уверява, че «нямаме намерение да играем ролята на самозвания спасител, но ако се наложи предпочитаме да сме готови в критичния момент да защитим семействата си (и съгражданите си) от войната, която някои "не гърци - антигърци" се приготвят да започнат срещу народа ни, вместо да се оставим да бъдем избити, в момент когато държавата ежедневно показва своята неспособност да защити народа си».

Във връзка с обучението, което преминават членовете на организацията, той обяснява, че става въпрос за основни военни познания. «Със сигурност обаче съществува в умален вид режимът на една редовна армия. Всеки един/всяка една според своята специалност и умения се намира в този сектор, където може да е най-полезен/а. И естествено, най-способните и специално обучени образуват Избраната група на специалните сили», подчертава той.

Според Анестопулос, най-голямата заплаха е прекаленият брой нелегални емигранти. На въпроса дали гърците би трябвало да се въоръжат, за да се справят с растящата престъпност, както бе предложил неотдавна лидерът на крайно дясната партия ЛАОС Георгиос Карадзаферис, Анестопулос отговаря: «Разбира се, но при условия. Ако някой има лабилна психика, естествено че не може и не бива да носи оръжие, и това може да се диагностицира. И естествено, необходимо е едно изключително внимателно обучение на гражданите, свързано с носенето и използването на оръжие, преди да бъде разрешено на някой да има оръжие за самозащита».

На забележката, че ако гражданите вземат в свои ръце закона, има опасност да се подхлъзне обществото в неконтролируем хаос, той отговаря: «За съжаление, когато държавата се показва неспособна да защити своите граждани и тяхната собственост, такива „подхлъзвания” са неизбежни», и добавя, че народът има една поговорка: «По-добре да те водят полицаи, отколкото попове».

Кварталните доброволни отряди

На друга вълна и с различни параметри е Гръцкият център за контрол на оръжията, който призовава за създаването на движение, наречено «Пазители на квартала» (neighborhood watch).

Както обяснява директорът на Центъра Теодорос Льольос, доцент по ядрена физика и военни приложения в Школата за курсанти, престъпността е взела неконтролируеми размери и поради това той смята за необходимо «създаването на групи граждани, които да патрулират в кварталите и да контролират престъпността в района с помощта на полицията. Възрастните и слаби наши съграждани могат да се свържат с тези отряди в случай, че станат жертва на престъпление и членовете на отряда ще уведомят незабавно полицията или ще почукат на вратата на възрастния човек, за да прогонят престъпниците».

Теодорос Льольос казва, че на членовете на отрядите ще бъде забранено да носят оръжие или да влизат в стълкновение с престъпниците, тяхното присъствие ще има за цел само да предотвратява престъпленията.

«Ако ние бяхме управляващи, щяхме да сложим доста мини в област Еврос»

Крайно дясната партия „Златна зора” разграничава позицията си от  «доброволните отряди», макар че жители на квартал Агиос Пантелеймонас разказват за «патрули» на нейни членове

Категории: доброволни отряди престъпност крайно десни партии Златна зора нелегални емигранти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus