Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Събарят 1800 необитавани къщи в Атина

24 Август 2014 / 16:08:09  GRReporter
1093 прочитания

Над 1 800 изоставени и разрушени къщи в Атина са в центъра на вниманието на министерството на околната среда, което в сътрудничество с кметството на столицата започва през септември операция за тяхното събаряне.

Според вестник „Етнос“, в последно време министерството и кметството си сътрудничат с цел да установят точния брой на сградите, които трябва да бъдат съборени, и кои от тях могат да бъдат спасени, като едновременно с това се създава и подходящата институционална рамка, която ще им позволи да го направят. Както посочва пред вестника високопоставен служител в министерството на околната среда, смята се, че могат да бъдат спасени около 500 сгради, които впоследствие ще бъдат превърнати в офиси, фирми, и изобщо обществени сгради.

Освен това според същия източник, събарянето на сградите може да не е цялостно, а само частично, като на първия етап ще бъдат съборени къщите, намиращи се около площади, за да се види по-добре преустройството и облагородяването на района.

За осъществяването на поставените цели се планира програма, подобна на тези, които са приложени в туристически райони, като например Визица и Пилио, където държавата пое възстановяването и реконструкцията на селищата и след определен период на експлоатация на имотите ги предаде на техните собственици.

Повечето от къщите, предназначени за събаряне, са съсредоточени в района на Метаксургио-Керамику-Псири и Кумундуру, а има и доста разпръснати в различни точки на града, като Патисия, Агиос Пантелеймонас, Колонос и Ексархия.

«Нашата цел е с конкретни действия и в сътрудничество с кметството на Атина да преустроим и облагородим тези райони, или като даваме възможност за избор за събарянето на изоставените сгради да създадем обществени места със свободен достъп, така че да се справим с огнища на замърсяване и изоставяне», обясни и министърът на околната среда.

 

 

Категории: изоставени къщи събаряне кметство Атина министерство на околната среда
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus