Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сблъсъци и сълзотворен газ в Ексархия

06 Декември 2012 / 23:12:04  Анастасия Балездрова
1840 прочитания

Без тежки сблъсъци и щети премина честването на 4-та годишнина от убийството на 15-годишния Александрос Григоропулос от полицай в атинския квартал Ексархия.

Тя бе отбелязана с два протестни шествия, въпреки първоначално програмираните три. В късния след обяд през Атинския университет се събраха представители на младежките организации на основната коалиционна партия СИРИЗА, на партия АНТАРСИА и други извънпарламентарни леви формации. Те не започнаха шествието си в 17:00, както бе предвидено, а изчакаха и малко по-късно се обединиха с участниците в обявеното за 19:00 шествие на анархистки организации.

Около 18:20 протестиращите започнаха да сформират  шествието на улица Панепистимиу. Около 10 минути по-късно от горната страна на централната сграда на университета се чуха гърмежи от избухване на петролни бомби Молотов. Младежи в черни дрехи и покрити лица прибягаха пред входа на сградата и реакцията на полицията не закъсня. Според полицейски източници група младежи са се опитали да блокират регулировчик, който се е намирал наблизо и затова полицаите се принудили да реагират.

Облак от сълзотворен газ покри протестиращите, които се оттеглиха и след минути организирано стигнаха до долната част на площад Кораи, на улица Стадиу.

Под строго полицейско присъствие те потеглиха на шествие към парламента. Участниците викаха лозунги срещу полицаите, които наричаха „членове на Златна зора в униформи”. Сред няколкото лозунга за Алексис Григоропулос повече ечаха призивите за бунт срещу политиката на правителството. „Бъдещето ни не е капитализмът, а революцията и социализмът”, викаха младежи с червени знамена в ръце.

Докато шествието напредваше, по тротоарите паралелно се разполагаха членове на отрядите за борба с масовите безредици. Когато протестиращите стигнаха до площада там ги очакваха стотици полицаи, които бяха обградили улицата пред министерството на финансите, площад Синтагма, булевард Амалиас и булевард Василисис Софиас с по три плътни редици, за да не им позволят да достигнат до тях.

Шествието премина и излезе отново на улица Панепистимиу и продължи към площад Омония. Част от участниците напуснаха редиците и се отправиха към квартал Ексархия. На улица Емануил Бенаки те запалиха един контейнер за отпадъци и започнаха да хвърлят бомбички, камъни и парчета мрамор срещу полицаите. Те отвърнаха със светлинни бомби и сълзотворен газ.

Сблъсъците се разпространиха и стигнаха до площад Ексархия и улиците около него. В 21:00 протестиращите се събраха на помен около лобното място на Александрос Григоропулос и почетоха паметта му. Според полицията в протеста са участвали около 1 000 души.

По-рано се проведе друго шествие,  в което традиционно участват ученици. Около 1 500 от тях стигнаха до площад Синтагма, който се намираше под строг полицейски контрол и веднага след това се върнаха към тротоара пред Атинския университет. След края на обедното шествие отново имаше кратки сблъсъци в района на Ексархия.

От сутринта по нареждане на полицията бяха затворени спирките на метрото на площад Синтагма и до университета. Полицейското присъствие бе много засилено по всички улици в центъра, както и в спирките на метрото Монастираки и Омония.

По време на вечерните сблъсъци бяха заловени 50 души и арестувани шестима. През деня бяха заловени 35 и арестувани трима. Сблъсъците в уличките на Ексархия продължиха до късно вечерта. 

Категории: Общество протестни шествия годишнина Александрос Григоропулос убийство полиция анархисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus