Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сблъсъци от първия ден на стачната седмица

16 Септември 2013 / 08:09:33  GRReporter
1075 прочитания

С окупация на Министерството на държавната администрация започна седмицата на масови стачки и протести срещу съкращенията на държавни служители. Училищни пазачи блокираха входа на сградата и се наложи намесата на полиция, която използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. В момента те са извън оградата на двора на министерството, но остават на булеварда срещу него. Затворен е булевард “Василисис Софияс” от площад Синтагма до хотел Хилтън, което причинява огромни задръствания в този час в центъра на Атина. Има информация, че двама демонстранти са откарани в болница с дихателни проблеми.
    Такива ще бъдат новините през цялата седмица, която е белязана от масови протести на синдикатите срещу плановете на правителството да съкрати хиляди държавни служители. Днес в 12,00 часа пред старата сграда на атинския университет на булевард Панепистимиу ще се проведе демонстрация на заетите в образованието и в осигурителните каси. Синдикатът на държавните служители АДЕДИ е обявил стачка т 11,30 до края на работния ден. Преподавателите в държавните училища започват от днес петдневни протести, а 48-часова стачка за днес и утре са обявили и учителите в частните училища.
    От днес до петък стачкуват и преподавателите в полувисшите е средните специални училища, където правителството възнамерява да съкрати 1500 служители. Също от днес до петък стачкуват и работещите в осигурителните каси, в националната служба по заетостта и в Министерството на заетостта, където ще бъдат съкратени общо 618 души.     
    От утре до четвъртък ще стачкуват болничните лекари, а медицинският персонал в болниците ще стачкува в сряда и четвъртък, когато е обявена 48-часова национална стачка от Синдиката на държавните служители АДЕДИ. Синдикатът на частните служители ГСЕЕ е обявил стачка в частния сектор в сряда от 11,00 до 15,00 часа. Същия ден ще се проведе и голямо протестно шествие в центъра на Атина.
    В протестите участват и адвокатите, които утре и в сряда няма да изпълняват задълженията си, тъй като тогава в парламента ще се обсъжда новият адвокатски кодекс, който отменя голяма част от привилегиите им и на практика е стъпка към отварянето на адвокатската професия в Гърция.

Категории: Гърция стачки съкращаване на държавни служители синдикати учители лекари адвокати осигурителни каси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus