Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдебната система в парализа заради стачка на служителите на Темида

17 Септември 2012 / 20:09:33  Анастасия Балездрова
1153 прочитания

Новата съдебна година започна също както и учебната - със стачки. Представителите на съдебната власт решиха да не работят между 10:00 и 15:00 всеки ден до края на септември в знак на протест срещу планираното намаление на техните доходи.
Днес съдии и прокурори проведоха общо събрание, на което председателите на техните професионални съюзи обясниха, че до момента техните доходи са били орязани с 38 на сто и едно по-нататъшно намаление, което се очаква да е около 30 на сто ще създаде проблеми в правосъдната система.
“Нашата професия е изпълнена с отговорности и опасна в някои случаи, например при съдебни дела, свързани с тероризма. Съдиите в Гърция сме много по-натоварени с работа в сравнение с колегите ни от други страни”, заяви председателката на съюза на съдиите Василики Тану. Тя се появи пред колегите си, облечена в тогата, която носи при разглеждането на делата във Върховния съд, където работи.

Сред аргументите й бяха още разходите на съдиите за компютър, канцеларски материали, закупуването на юридически издания за правната им библиотека и абонамента за списания. Според нея това са допълнителни разходи, които съдиите плащат от джоба си, въпреки че са свързани тясно с тяхната работа.
Василики Тану се позова на член от конституцията, според който заплатите на юристите трябва да са съответни на тяхната отговорност. Особено впечатление направи изказването й, че намалението на заплатите ще засегне независимостта на правосъдната система.
“Съдиите не са богати. Те нямат банкови сметки в Швейцария и работят повече от високопоставените представители на компании от частния сектор. Казвам това, защото много често чувам подобни сравнения. Един съдия работи по време на съдебните процеси, участва в заседания, работи и в къщи, за да се подготви”, заяви председателят на съюза на съдиите в административните съдилища Георгиос Фалцетос и предизвика бурни овации сред аудиторията.
Той посочи, че ако бъдат приложени новите орязвания чистата заплата на съдебните заседатели ще достигне до 1 000 евро, а на един съдия от първа инстанция, каквито са повечето от съдиите - 1 800 евро от 2 500, каквато е днес. 
Георгиос Фалцетос коментира язвително факта, че по време на преброяването на държавните служители през 2010 съдиите и прокурорите са били включени заедно с останалите, въпреки че служителите на Темида са отделна категория.
По време на протестните действия прокурорите няма да правят предложения на съдебните съвети, с изключение на случаите, които не търпят отлагане, няма да се архивират дела и няма да се работи по съдебни преписки, които се намират на ниво предварително следствие. Паралелно с това съдиите няма да работят в домовете си, а прокурорите ще престанат да работят извън съдебните зали, като например на стадионите по време на футболни мачове.
Обявената за утре 24-часова стачка на служителите в метрото, електричката и трамвайния транспорт беше отложена за четвъртък. В петък ще стачкуват служителите в данъчните управления. Както се посочва в съобщение на тяхната професионална организация, те “не могат да понесат разпадането на службите” и факта, че са “поставени на прицела” на обществото.

Категории: Общество съдии прокурори стачки градски транспорт данъчни управления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus