Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Седемте чудеса на Атина според преценката на децата

24 Март 2011 / 21:03:28  GRReporter
3129 прочитания

Партенонът, Музеят на Акропола, триадата – Университетът, Академията и библиотеката, новият парламент с паметника на Незнайния войн, старият парламент, стадионът Калимармаро и черквата Капникареа са седемте чудеса на Атина според ученици от Атина.

Тези културни паметници бяха избрани за „чудесата на Атина”, тъй като представят историята и културата на града от древността до днешни дни.

Учениците от Втора експериментална гимназия на Атина са разработили представянето на тези културни паметници на град си в рамките на европейски проект „Мозайка” по програма за учене през целия живот, раздел Коменски - за училищно развитие. Проектът е създаден от Lyceum Artis Sofia, които са и координаторите.

„Опитахме се да изберем културни паметници, които да представят най-добре историята на нашия град. Искахме да има представител на Класическата епоха, какъвто е Партенонът, както и монумент от Византийската епоха, каквато е черквата Капникареа в центъра на столицата. Следващият период е от създаването на новата гръцка държава и по тази логиа избрхме неокласическата тройка – сградите на университета, библиотеката и академията, които се смятат за едни от най-красивите представители в света на този вид архитектура. По символични причини като сгради представляващи гръцката държавност избрахме стария и новия парламент. Преценихме, че ще включим и паметника на Незнайния войн, какъвто съществува във всяка държава. И накрая избрахме и една модерна сграда – новият музей на Акропола, която освен това какво съдържа, като постройка е един от най-красивите музеи на света” разказа Димитра Цапали, която е координатор на гръцкия екип.

В Гърция по проекта са работили учители и ученици разделени на осем групи, като всяка една от тях е направила презентации на всяко от атинските чудеса и са ги изпратили на своите чуждестранни партньори. В проекта участват общо осем държави – България, Великобритания, Гърция, Португалия, Белгия, Испания, Холандия и Италия. Идеята на проекта е чрез игра учениците и учителите да представят своя град на гостуващите им екипи от останалите държави. Всички се разделят на отбори, които стартират от различни точки в града. На всеки отбор се дава загадка как да стигне до първото чудо, а когато го намери, там получава втората загадка за това как да се придвижи до второто „чудо” на града и така докато отборите не посетят всички места и направят снимки. Техните снимки накрая се събират и всеки отбор прави плакати-колаж за града.

Проектът започва от София в България през октомври, където е и първата спирка на децата, защото оттам са и домакините измислили проекта„Мозайка” от училище Артис. Атина е третият град, който посещават, а програмата ще приключи през юни 2012 с посещение в Испания.

„Европейската комисия по образование и култура смята, че има осем основни ключови компетенции, които съвременното образование трябва да развива у децата. Това са знанието на чужди езици, възможността да се опознават други народи и техните обичаи като по този начин се работи срещу ксенофобията и расизма, но и в полза на европейската интеграция. Децата също трябва да могат да ползват съвременни технологии като покрай проектите децата и учителите са принудени постоянно да ги ползват, за да събират материали и да общуват помежду си виртуално. Развитие на предприемачеството или това да можеш да взимаш решения и носиш отговорност. Идеята е да се изгради евроепйско общество на знанието”, казва директорката на училище Артис от София Василка Николова. „Най-добре може да се научи под формата на игра и чрез решаването на ребуси на базата на предваритно натрупано знание. Децата учат като видят обектите от историята на място, те са мотивирани да участват в проектите, защото след това ще пътуват, а в конкетния проект, за да стигнат от едно място до друго те решават загадки, което е забавно”, допълва Николова.

„Това, което ни създаде трудност при изпълнението на проекта са големите разстояния в Атина. В началото мислехме и за други паметници, които биха могли да се представят в тази програма, но разстоянията са далечни, за да се работи с ребуси и карта, така че на децата да им е интересно. Мислехме първоначално за Астрономическата Обсерватория, защото може да се смята за израз на научата история на града, но го изключихме заради разстоянието. Друг монумент е Ботаническата градина, тъй като там има уникални растения от цяла Гърция, но там трябваше да прекараме доста време и е далеч от останалите паметници” казва Димитра Цапали.

Към GRR Hot 15
grr hot 15
Категории: АктуалноОбществоистория училище проект Атина Партенона нов музей на Акропола ребуси общество на знанието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus