Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Седмицата на протестите започна

15 Октомври 2012 / 18:10:50  Анастасия Балездрова
963 прочитания

Социалните протести се подновиха динамично в първия работен ден от седмицата. На днешния протестен митинг пред министерството на заетостта се събраха представители на различни професионални групи.

Сред тях бяха инженерите, които работят в държавния сектор и няколко десетки металурзи от Солун.  Те пристигнаха в Атина, за да протестират срещу затварянето на завода,в който работят  и за това, че не са получавали заплати от 17 месеца.

„Те просто затвориха завода и повече не се занимават с него. Искаме да представим на всички работещи предложението си проблемните компании да се поемат от техните служители на кооперативни начала, за да бъдат спасени”, заяви за GRReporter председателят на тяхното сдружение.

От своя страна инженерите протестираха срещу увеличението на осигурителните им вноски и „унищожението” на тяхната осигурителна каса. Според председателя на съюза касата е загубила няколко стотици хиляди евро по време на доброволното орязване на гръцкия държавен дълг. „Банката на Гърция продължава да кастри фондовете, като крайната цел е да ни вкарат всички в Националната здравна система. В същото време увеличават осигурителните вноски. В момента те са между 250 – 300 евро на месец, а в някои случаи са много по-високи и колегите не могат да ги плащат”.

Представители на синдикалните организации бяха приети от представител на ведомството. То се охраняваше от няколко отряда за борба с масовите безредици, защото по същото време течеше среща на служебни представители с технически екип на надзорната Тройка.

Малко след  13:00 инженерите потеглиха на шествие по улица Стадиу до сградата на Банката на Гърция. Те разпънаха своите лозунги пред входа и след по-малко от половин час се разотидоха.

По същото време в сградата на Адвокатската колегия в Атина заседаваха ръководствата на синдикалните организации на инженерите, адвокатите, лекарите, фармацевтите  и представители на други висококвалифицирани професии.

Общият Общонаучен фронт, както назоваха общата си инициатива ще проведе 24-часова стачка, протестен митинг  и шествие към министерството на финансите в сряда. В нея ще участват лекари, адвокати, съдии, нотаруиси и фармацевти.

След края на заседанието стана ясно, че адвокатите, които първоначално върнамеряваха да стачкуват само в сряда, увеличават стачката си с още два дни. Така те няма да влизат в съдебните зали от 17 до 19 октомври.

Сряда ще бъде стачен ден и за журналистите. Телевизии и радиостанции ще прекъснат новинарските си емисии и програми до 06:00 в четвъртък - деня на общогръцката стачка , която се организира от големите синдикати на служителите в държавния  и частния сектор ГСЕЕ и АДЕДИ. Между 11:00 и 15:00 журналистите отново няма да изпълняват служебните си задължения.

Категории: Общество протести стачка инженери лекари адвокати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus