Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Село Ано Пороя: съвършеното съчетание на планина и езеро

24 Ноември 2013 / 13:11:22  GRReporter
2018 прочитания

 На северозапад от езерото Керкини, много близо да границите с република Македония и с България се намира Ано Пороя, едно от най-живописните села в окръг Серес. Турските бейове, чиито извънградски къщи се намирали тук, го наричали „малкия Истанбул”, а лекарите препоръчвали на  болните от туберкулоза като терапия да постоят в селото.

Групи от преследвани семейства са били първите емигранти са били ядрото на населението на селото в началото на 19 век, а след това се заселили там изгонени от бащините им домове бежанци от Мала Азия, създавайки интересен микс от население.

Гледайки езерото

Селото се намира в подножието на планината Беласица (или Керкини), на надморска височина от 400 м., с изглед към долината и езерото все още запазва характеристиките македонската  архитектура, която донесли влашки говорещи гърци от Епир и Западна Македония, заедно с обичаите и традициите си, които  се смесили по-късно с онези на бежанците от Мала Азия през 1922.

Разходете се по старите улици на махалите,за да попиете историята на мястото, поговорете с гостоприемните местни жители и опитайте най-добрите деликатеси в таверните на централния площад и в цялата област, като колбаси, печено козле, биволско месо в различни вариации и сирене от биволско мляко, печено прасенце и риба от езерото.

Насладете се на чистия въздух в гората с чинарите и изобилните води, където има място за отдих със заведения, посетете параклиса на Свети Георги, с уникални икони, за да се насладите на невероятната гледка както към селото, така и към Керкини и долината.

В Ано Пороя има туризъм през цялата година и всеки сезон "облича" на селото с различни цветове. Ако планирате да посетите скоро Ано Пороя, изберете коледните празници. Най-известният обичай на селото е заколването на свинете, според който на всеки 26 декември се приготвя свинско  се поднася на селския площад под звуците на традиционна музика.

Планина или езеро?

Планината Беласица е важен резерват и е включена в NATURA 2000. Най-доброто място за достъп до планината е Ано Пороя, откъдето започват маркираните туристически пътеки. Ако последвате пътеката след гората с чинарите, ще се насладите на безкрайните букови гори и ще видите също кленове, брези, ели, черни борове и богатата фауна на областта. След два часа в сърцето на планината, вие ще стигнете до платото на Аспролимни, където има заслон. Гледката от високо към езерата Керкини и Дойран е вълшебна. Можете да се разходите и яздейки коне, или с автомобили 4Χ4.

Езерото Керкини  един от малкото останали богати водни резервати в Гърция, и един от  най-важните в Европа,  монополизиращ екотуризма в Гърция и концентриращ международен екологичен интерес . Намира се на около 10 километра  югоизточно от село Ано Пороя.
Керкини  е защитено от Рамсарската конвенция и е включено в Натура 2000. Около него живеят много видове бозайници като чакал, вълк, дива котка, видра, 30 вида риба-главно  змиорки и около 300 вида птици. Също така,  в краищата на гората живее най-големият брой на биволи в Гърция.

Екскурзии, които си заслужават

Освен Беласица и езерото Керкини, в областта има още много интересни места. Едно от тях е укреплението Рупел, на 40 км от Ано Пороя, на стратегически важно място, което е част от „Линията Метаксас”на северната граница. Част от него днес е отворено за посещения. Има  музей и се намира на 3 км от граничния пункт Промахон и на 7 км от моста на Струма.

В областта има и минерални извори- в Ангистрос и Сидерокастро. Византийският хамам в Ангистрос се смята за най-добрата баня в Гърция и е културен паметник. Изворите в Ангистрос са между най-добрите в Европа. Водата е с температура 40,5 °C и е идеална за ревматизъм, артрити, дископатии, миалгии.

Можете да посетите и интересни манастири като този на Йоан Кръстите в Акритохори, и на Свети Георги в Монастираки.

Как да стигнете:

Ано Пороя се намира на 65 км северозападно то Серес, на 100 км от Солун и на 604 км от Атина. Можете да стигнете до там с автомобил или с влак. От Солун карайте по пътя Солун-Килкис-Промахон, и на кръстовището Порион завийте на ляво. След около километър ще стигнете до центъра на селото.

Категории: Ано Пороя Серес Беласица езеро Керкини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus