Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шиш-кебап с доматен и млечен сос

23 Януари 2014 / 21:01:33  GRReporter
2506 прочитания

Даниел Лахана

Шишчетата за мнозина са част от кухнята на Източното Средиземноморие, а в Турция те датират от времето на Османската империя през 18 век. Страната се слави с голямо разнообразие от "шишчета", от тези, представляващи късчета месо нанизано на шиш до приготвените от мляно (кълцано) месо, които са известни като Köfte. Днешната рецепта е за последните, които ще поднесем с вкусен сос от домати и кисело мляко (Yogurtlu Kebap).

По традиция в Турция се използва агнешко месо, но можете да използвате всяка друга комбинация от мляно месо, включително говеждо, пилешко, свинско или дори козе! Аз предпочитам да използвам комбинация от равни части агнешко и говеждо месо.

Въпреки че списъкът с необходимите продукти е дълъг, рецептата не е сложна и можете да прготвите шишчетата и/или соса предварително.

                                                                         ***
РЕЦЕПТА

(за 8 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За да приготвите шишчетата, накиснете парчета хляб във вода за 10 минути. Междувременно смесете месото с кимион, черен пипер, чесън и сол и омесете добре. Добавете лука. Изцедете хляба, натрошете го и го добавете към сместа от месо. Добавете 1 - 2 добре разбити яйца, за да не се „троши” сместа и я омесете за около 5 минути, докато стане гладка.

Вземете топка от сместа с големината на юмрук. Нанижете я в единия край на 30-сантиметров шиш и я загладете надолу, по протежение на шиша, и обратно.

Или оформете по-къси "наденички" с дебелина около 20 мм и дължина 10 см.

Поставете шишчетата върху „облицована” с алуминиево фолио тава за печене и ги намажете с малко зехтин.

За да направите доматения сос, задушете лука в олиото, докато омекне. Добавете чесън и лют пипер, разбъркайте за една-две минути, след което добавете доматите, сол, черен пипер и захар и варете на умерен огън за 10-15 минути, докато сосът леко се сгъсти.

Опечете шишчетата на гореща скара за около 8 минути, като ги обрърнете веднъж, докато покафенеят добре отвън, но са все още сочни  (и розови, ако предпочитате) от вътрешната страна. Също така, можете да ги изпържите в тиган с незалепващо покритие.

Междувременно можете да приготвите соса от кисело мляко като го разбиете с чесън, който преди това сте посолили.

За маслената заливка леко загрейте маслото, докато се разтопи и добавете лют/сладък червен пипер, като разбърквате постоянно.

Запечете питките и ги нарежете на кубчета или на ивици.

Поставете на дъното на чиния хляба, покрийте го с доматен сос, млечен сос и най-отгоре поставете месото (като предварително извадидте шишовете, ако сте използвали такива) и поръсете с маслото. Гарнирайте със ситно нарязан магданоз и украсете с нарязани люти чушки.

Вариант:

Ако предпочитате по-лека храна, вместо с доматения и млечния сос можете да сервирате шишчетата със салата от маруля, дълги пикантни чушки и домати, с препечен хляб отстрани.

Следващата седмица ще завършим посещението си в Турция с традиционен кремообрзен десерт!

Категории: шишчетатурскисредиземноморски рецептиyogurtluкисело мляко и доматиосманска кухняагнешко месо
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus