Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сигру ще стане отново градски булевард

02 Юни 2013 / 15:06:22  GRReporter
979 прочитания

Кризата на Атина захранва едно продуктивно движение в много посоки. До момента сме на етап проучвания. В случая на Сигру, една основна пътна артерия със смесени характеристики на градски булевард и на затворен автомобилен път, сме към края на един интензивен изследователски период.  Скоро, на 18 юни, в рамките на отворен ден ще бъдат представени изводите на научния екип на Политехниката в Мецово с ръководител преподавателя по история Георгиос Парменидис.

Без смисъл

В началото на 80-те години една част от Сигру, от Илисос до Делтата на Фалиро е превърната в затворен а магистрала, за да обслужва бързото придвижване. По същата причина магистралата разрушава градското продължение  и изключва всеки случай на движение, както припомня проф. Панайотис Турникиотис. Новият план се опира на превръщането на ул. Панепистимиу в улица за градски транспорт и пешеходци, както и на създаването на Културния център на фондация „Ставрос Ниархос” в края на булеварда. Сигру няма да е толкова натоварен и губи функционалното си значение на магистрала. Турникиотис обяснява, че от двете страни на булеварда са се оформили през последните години различни културни дейности, които ще се разширят още през следващите две години и ще се свържат динамично с Университета, кината, хотелите, компаниите. От Фикс (Бъдещият Национален музей за съвременно изкуство) до новия културен комплекс в Делтата и морето, Сигру  ще поеме една важна роля, свързвайки центъра на града с морето и едновременно с това ролята на „умиротворител” на двете страни.

Това може да се постигне с  „ограничаване на ширината на пътното покритие, със забавяне на пътното движение, организиране на надземни връзки между кварталите, които са се образували от двете страни, засилване на крайпътните места за култура, отдих и услуги и построяване на широка зона с висока растителност от двете страни за движение на пешеходци и велосипеди.

Две фази

Превръщането на Сигру в градски булевард е включено в градоустройствения план на Атина-Атика 2021. Област Атика възлага на Политехниката в Мецово проучване на атинската метрополия, което включва Сигру между най-важните преустройства през следващите години. Проектът е разделен на две фази. През първата ще се построят пешеходни прелези, ще се затворят подлезите и ще се намали скоростта на автомобилите до разрешената за градски пространства. През втората фаза ще има специални проучвания с архитектурен конкурс, за планиране на растителността, за създаване на велосипедни алеи, за други интервенции. Ще се проучи и възможността за построяване на трамвайна линия, която ще свързва Фикс с Делтата и ще промени динамично връзката на центъра с Фалиро, както и връзката на гъсто населените жилищни квартали от двете страни на Сигру.  Положителното в, че тези интервенции не са скъпи (целта е да се включи в следващата програма ЕСПА) и ще може да бъдат направени за малък период. Новият Сигру, завършва Панайотис Турникиотис, ще е път за автомобили и пешеходци, булевард на културния живот и „метро”  за новите условия в метрополията през 21 век.

снимка www.tovima.gr

Междувременно, беше одобрен  планът за преустройство на Делтата на Фалиро. Това преустройство е с площ 758 декара, най-голямото в хрониката на Атика. Целта е да се възстанови връзката, която е имало преди между градската мрежа и крайбрежната зона преди построяването на булевард Посидонос.  Планът предвижда:

 -намаляване на звуковото и оптичното „замърсяване” на булевард Посидонос, чрез снижаване му и покриване на отделни участъци.

-създаване на 5 различни лъча (природа-науки, култура, спорт, забавление, морски спортове)

-създаването на сух канал срещу наводнения за разрешаване на хроническите проблеми с наводняването н а ниските райони на града, който ще функционира като естествено зелено поле.

-образуване на един релеф за отличаване на трите стратегически избора: на нормално придвижване от града към морето, отделяне на крайната спирка на Кифисос чрез създаването на естествена бариера,  на създаване на едно местно „нагъване” в точките на навлизане на морето в парка

-оползотворяване на слънчевата енергия за покриване на енергийните изисквания на парка,

-прилагане на завършена система за транспорт с изключване на частните автомобили от районите с жизненоважно значение на парка и на крайбрежието и предвиждане на подземни паркинги

- създаване на пространства – ресторанти, кафенета, които ще работят през целия ден

 В района на парка ще се използва морето като природен  елемент със създаването на : 1. Изкуствен плаж за заместване на унищожения естествен плаж на Фалиро, 2. Вълноломи, които ще навлизат в морето като напомняне за онези, които е имало в залива на Фалиро в началото на 20 век и ще са продължение на лъчите, които свързват града с морето, 3. Резервоари за вода с голяма дължина (линейни канали), които навлизат в парка.

Категории: преустройство градоустройствен план Атина булевард Сигру Фалиро крайбрежна зона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus