Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Синдикалисти блокираха пристанищата в Пирея, Рафина и Лаврио

05 Юни 2013 / 09:06:52  GRReporter
1034 прочитания

Блокада на трите пристанища около гръцката столица – Пирея, Рафина и Лаврио наложиха членове на синдиката на пристанищните работници.

В 06:00 сутринта група синдикалисти се събраха на кея, откъдето потеглят корабите към островите в залива Аргосароникос. Синдикалистите не позволиха да потеглят два кораба с подводни криле, известни като “летящи делфини”. В допълнение осуетиха действията по товаренето на кораба “Агиос Нектариос” с крайна дестинация остров Егина. Пътниците са събрани около кораба, но никой не им дава информация дали и кога ще потегли.

Двата кораба потеглиха малко след 09:00. Единият извършва маршрута до островите Порос, Идра, Спецес и пристанището в Порто Хели, а другият – до остров Егина и кея в Ангистри. Това стана възможно, след като работниците получиха писмено уверение от корабната компания, че са изплатени заработените до месец февруари заплати.

В изявления за вестник Вима техните представители са заявили, че ще последва проверка и на другите блокирани от сутринта кораби. В случай, че техните собственици също са изплатили дължимите заплати, те се ангажираха да вдигнат и блокадите на тях.

По-рано синдикалистите заявиха, че планът им е да блокират също един от четирите кораба, които ще потеглят днес от пристанището в Рафина, както и да попречат на отплаването на три кораба от пристанището в Лаврио.

Според тях целта на действията им е да притиснат корабовладелците да изплатят дължими заплати на екипажите на корабите и не изключват вероятността да осуетят отплаването и на други кораби.

Представители на Гръцката асоциация на инженерите от търговския флот твърдят, че 70 на сто от служителите в пътническото корабоплаване не са получавали заплатите си в продължение на 5 – 6 месеца.

От сутринта е засилено присъствието на членове на крайбрежната полиция във всички помещения и площи на пристанището в Пирея.

Категории: Общество блокада синдикалисти пристанищни работници Пирея Лаврио Рафина кораби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus