Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикалистите протестират срещу приватизацията на гръцката НЕК

09 Февруари 2012 / 17:02:52  Анастасия Балездрова
1025 прочитания

Часове след невероятния обрат в срещата на лидерите на гръцките партии с премиера Лукас Пападимос първият протест след обявяването на новите мерки е вече факт. Той бе организиран от синдиката на работещите в гръцката национална компания за електроснабдяване ДЕИ, които протестираха срещу приватизацията на фирмата.

Служителите в ДЕИ се събраха пред сградата на синдиката. Малко по-късно с едно голямо пано, на което бе изписан лозунгът „Съпротивяваме се” в ръце ръководството на професионалната организация поведе простестното шествие.

Причината за преминаването към по-интензивни форми на протести е искането на синдиката ГЕНОП ДЕИ да бъде оттеглен от парламента законодателният акт, който предвижда промяна в статута на собственост на мрежите за пренос на електрическа енергия.

Освен протестното шествие беше организирана окупация в работните помещения на дирекцията за управление на преноса на електрическа енергия. Според синдикалистите правителството се опитва да „разпродаде управлението”, премахвайки наредбите на гласувания през 2011 закон, който предвижда запазването на прекия или непрекия държавен контрол, както и правото на държавните органи да назначават членовете на управата на компанията.

Днешното шествие премина покрай офисите на компанията на улица Халкокондили. Там служителите спряха и скандираха лозунги като „Продайте ДЕИ и ще се озовете в затвора”, „ДЕИ не е чифлик на всеки министър” и „Евтин ток за хората”. когато се изкачваха по улица Стадиу те се пресрещнаха с няколко десетки служители в Организацията „Работническо жилище” пред сградата на министерството на заетостта. Те протестираха срещу предвиденото в новия меморандум закриване на организацията.

Служителите от ДЕИ продължиха с гръмки лозунги, сред които можеха да бъдат чути и познатите от протестите на Негодуващите заплахи: „В една вълшебна нощ, както в Аржентина ще видим кой от вас ще успее да се качи пръв в хеликоптера” и всеизвестният от всички протести лозунг: „Напред, народе не навеждай глава. Съпротивявай се заедно със синдикатите”.

Те спряха пред министерството на финансите и след това се отправиха към сградата на парламента. Комисия, начело с председателя на ГЕНОП ДЕИ Никос Фотопулос влезе в парламента, за да предаде протестна нота срещу ратифицирането на законодателния акт, чието ратифициране бе предвидено за днес.

Протестите на синдикалистите започнаха от вчера с окупация на министерството на околната среда и с това си навлякоха гнева на министъра Георгиос Папаконстантину. Той заяви, че „правителството и конкретният министър не законодателстват под натиска на заплахи и окупации” и прикани синдиката „да поеме своята отговорност в този тежък за страната момент. Конкретната наредба предоставя възможността на държавата да продаде част от мрежите за пренос на електричество и бе включена в закона, след като се споразумяхме с Европейската комисия. Тя прецени, че нардбата в първоначалния си вид е била противоположна на европейското законодателство”.

Георгиос Папаконстантину бе особено ядосан, поради факта, че „въпреки че подчертах намерението на кабинета да запази държавния контрол на мрежите в който и да е процес на приватизация, окупацията продължава”.

Късно снощи правителствени източници изключиха категорично възможността конкретният законодателен акт да бъде оттеглен. Те заявиха, че искането на синдиката на служителите е в противоречие с цялостния пакет за преговори, с който финансовият министър Евангелос Венизелос ще се яви на заседанието на Eurogroup в Брюксел.

Протестът премина мирно.

Категории: Общество протест ГЕНОП ДЕИ национална компания за електроснабдяване мрежи за пренос на електрическа енергия окупация приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus