Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скъпи мой Великден!

19 Април 2011 / 15:04:54  GRReporter
2129 прочитания

Малко преди началото на Великденските празници, хотелиерите явно са настроени оптимистично, че ще успеят да напълнят стаите в празничните дни. За тяхна радост с всеки изминат ден се увличава интереса на хората, които ще избягат нанякъде из страната с надеждата да отпуснат и да се насладят на почивката си.

Но най-големите врагове на хората в туристическия бизнес са увеличенията на горивата и на билетите за корабите, според репортаж на вестник Та неа. Това кара гърците да премислят добре дали ще празнуват Великден далеч от дома си. Засега сигурното е, че по-добре от миналата година ще се развият нещата за хотелиерите на остров Патмос, до момента 60% от хотелските легла са резервирани, но въпреки това „открита рана” си остават високите цени на билетите за фериботите.

„Корабната компания, която свързва Патмос с пристанище Пиреа не само увеличи цените на билетите, но вече пътува и по-дълго време докато стигне на пристанището” казва хотелиерката Анна Ромео. Тази година билетите са по-скъпи с около 10%, а корабните компании, по повод на покачването на горивото за фериботи с около 40%, увеличиха цените за всички дестинации. Билетите за автомобилите намаляха с 4% и не се увеличиха и цените за резервация на кабина в корабите.

От друга страна много хотелиери, които видяха, че за 25 март – Националния празник на Гърция, имаше туристи през тридневната почивка, се надяват, че по същия начин ще имат клиенти и за Великденските празници. Хотелиерът Янис Василакос от района на езерото Пластирас разказва, че местните хотели са били препълнени и дори не са успели да обслужат 10% от туристите. Но от своя страна хотелиерите от вътрешността на страната се притесняват, че заради цената на бензина от над 1,70 евро за литър, което може да се отрази негативно за туризма.

Затова пък собствениците на хотели, са намалили цените с 25% в някои случаи, за да привлекат посетители. „Не бихме могли да постъпим по друг начин в една толкова тежка икономическа ситуация” казват. Според думите на представителя на хотелиерите от областта Арахова Янис Георгакос миналата година по великденските празници една двойна стая в тризвезден хотел със закуска е струвала между 80 и 120 евро, а пък тази година за стая в същата категория цените започват от 60 евро. Характерен е и примерът в Карпениси, където хотелиерите са решени да смъкнат цените дори с 50% в случай че прогнозите от началото на седмицата не са добри.

Сред най-търсените дестиации са Хиос, Керкира, Каламата, Арахова и остров Идра, които явно ще бъдат 100% пълни в празничните дни. До момента са запазени над 70% от леглата по курортите там. В сравнение с миналата година движението на остров Идра е по-засилено и тази година 90% от леглата са запазени. В Керкира също се очаква да се напълни с туристи, които ще са любопитни да проследят местния обичай в съботата преди Великден, когато се мятат малки и големи саксии от прозорците и от балконите. В Крит и най-вече в колоритната Ханя вече пристигнаха първите туристи, които са от далечните Скандинавски страни, се казва в репортаж на вестник Та неа.

 

Категории: Актуално Великден празници туристи пътуване бензин билети фериботи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus