Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Слабо участие в общогръцката стачка на държавния сектор

19 Декември 2012 / 17:12:48  Анастасия Балездрова
1020 прочитания

Мирно и със слабо участие протече днешното стачно шествие в Атина. Няколкостотин души се събраха на площад Клавтмонос, изслушаха пламенните речи на синдикалистите и след това потеглиха на шествие към сградата на парламента.

24-часовата стачка бе организирана от синдиката на работещите в държавния сектор АДЕДИ. С цел да я подкрепят от синдиката на работещите в частния сектор ГСЕЕ обявиха тричасово прекъсване на работа. Въпреки това в протеста участваха по-малко от хиляда души.

Немалка част дори не бяха протестиращи държавни служители, а членове на леви организации и партии, които не присъстват на всички протести.

Основните искания на синдикатите са неприемането на новия закон за данъците, който определят като „данъчна гилотина”, да се преустанови спирането на работа за част от служителите, което за тях е началото на уволненията в държавния сектор и да не се проведат приватизации.

За пореден път най-дейни бяха служителите в общините, които поведоха шествието,  заеха първия ред  срещу полицейския кордон на булевард Василисис Софияс и викаха гръмки лозунги срещу политиците. Някои от колегите им за пореден път проведоха моторно шествие.

Най-екстравагантно протестираха служителите в министерството на културата. Те държаха два реда с простряно мъжко бельо, на което бяха изписали „Вземете и тях”, в асоциация с поговорката „Взеха ни и долните гащи”.

„Днешният ни протест е насочен срещу новия меморандум, новите данъчни мерки и изобщо срещу политиката, която съсипва нашия живот. Затова решихме да изпратим на политиците едно послание, въпреки че едва ли ще го получат. С това „пано” искаме да им покажем, че не можем да търпим повече тежките мерки”, заяви за GRReporter реставраторът във Византийския музей в Атина Василис Бакалис.

Някои от служителите директно призоваха правителството да подаде оставка. „Трябва да има нови избори. Управляващите обещаха други неща, а сега прилагат различна политика и противоконституционни мерки”, посочи служител в областното управление на Атика. Той заяви, че държавните служители са готови да бъдат преразпределени в служби, където няма достатъчно персонал.

Малко по-късно на площад Синтагма пристигна протестното шествие на синдикалната организация на Комунистическата партия ПАМЕ. Участниците викаха лозунги срещу правителството, Европейския съюз и капитализма. Но докато другарите им протестираха срещу уволненията, вестник „Ризоспастис” („Радикал” – б.а.), който е официален орган на партията обяви съкращения на персонала. В специална статия се посочва, че „съкращенията са неизбежни, за да може да продължи да се издава органът на Централния комитет на ГКП”.

След това авторът на текста се впуска в тирада срещу критиката от страна на други медии за съкращенията в медиите на комунистите. Наскоро партията закри телевизията си „902” и проведоха съкращения и в едноименното радио. Обяснението е, че кризата е засегнала финансите на партията и че след като „Ризоспастис”, „902” и издателската къща „Типоекдотики” не са „капиталистически фирми, а фирми и средства за пропаганда на политиката и позициите на Гръцката комунистическа партия”, съкращенията вредят на първо място на партията.

Стачката ще бъде по-осезаема утре, след като няма да работят служителите в метрото, електричката и трамвайния транспорт. Продължава също 48-часовата стачка на в гръцките железници ОСЕ и крайградската железница.

Категории: Общество стачка синдикат държавни служители леви партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus