Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сладки „Рога на газела”

09 Май 2014 / 14:05:29  GRReporter
1551 прочитания

Даниел Лахана

Днес спираме за кратко в Либия, където ви предлагаме сладки, които са също много популярни в Мароко и Алжир.

В Либия тези сладки се наричат ​​„Kaak Halkoom”, въпреки че в цяла Северна Африка обикновено са известни като „Рога на газела” поради извитата си форма. На арабски името „Kaab el Ghazal” всъщност означава „глезените на газела”, но може да се отнася и само до някаква изпъкнала форма. Тези сладки често се сервират за специални поводи, „облечени” с пудра захар или „съблечени”, без нея.

                                                                     ***
РЕЦЕПТА:
(За около 40 сладки)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

На плънката

(Плънката може да се оформи ден или два по-рано и да се съхранява в хладилник.)

Разбъркайте добре, на ръка или с миксер, всички съставки за плънката, докато се получи гладка и леко влажна маса. Внимателно я притиснете, за да се „освободи” част от бадемовото масло и да се подсили вкуса.

Вземете малки части от сместа и разточете на тънък фитил, дълъг около 6 сантиметра и с диаметър около 1,5 сантиментра. Оставете ги в хладилника, покрити с фолио (найлон), докато сте готови да ги използвате.

На сладките

Сложете всички съставки за сладките в кухненски робот, като добавите само малко количество от разбитото яйце и водата от портокалов цвят. Смесете в продължение на около 5 - 10 минути и постепенно добавете още от разбитото яйце, ако е необходимо, и от водата от портокалов цвят, на вкус и до получаване на хомогенна смес. Тестото е готово, когато при леко месене се оформи леко влажна топка.

Прехвърлете тестото в купа, покрийте с найлоново фолио и го оставете да си почине в хладилника за 15 минути.

Откъснете парчета от тестото и ги разточете на тънки  кръгове с дебелина около 1,5 милиметра и диаметър приблизително 10 сантиметра. Не се притеснявайте за неравните ръбчета, тъй като ще ги почистим по-късно. Покрийте останалата част от тестото, докато работите, за да не изсъхне.

Поставете един марципанов цилиндър в долната половина на кръга (виж снимките по-долу) и сгънете горната част.

Оформете малко тестото около марципана и притиснете ъглите. Притиснете краищата, за да се запечатат и ги огънете, за да им придадете форма на полумесеци (като буква „U” или подкова). Отрежете излишната тесто. (Можете да омесите парчетата изрязано тесто и да разточите още кръгове).

Пробийте горната част на всяка бисквита със зъбците на вилица на няколко места.

Подредете сладките върху хартия за печене като оставяте малко разстояние между тях.

Печете в умерена фурна, предварително загрята на 180°C (350°F, степен 4 за газ) за около 15 - 20 минути или докато станат леко златисто кафяви.

Внимавайте да не ги препечете, защото плънката от бадемовото тесто ще стане много твърда.

Поставете ги върху решетка, за да изстинат и поръсете с пудра захар, ако искате. Оставете ги да се охладят напълно.

Могат да се съхраняват до една седмица в херметически затворени контейнери.

Следваща седмица ще бъдем в Тунис, за една типична и вкусна закуска.

Категории: сладкиСредиземноморски рецептиЛибияРога на газела
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus