Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сладки с бадемово тесто

19 Декември 2013 / 14:12:09  GRReporter
2113 прочитания

Даниел Лахана

Днес оставаме във френския регион Прованс за втората част на „Le Gros Souper” (Великата вечеря), кулминацията на празниците свързани с Бъдни вечер. Както споменах в статията миналата седмица, първото блюдо включва 7 семпли постни ястия (7 за мъките на Дева Мария). След среднощната литургия идва ред на контрастиращо изобилие и удоволствие от „Les Treize desserts de Noel” (13-те коледни десерта). Тук цифрата 13 отново има религиозно значение, тъй като блюдата почитат Исус и 12-те апостоли от Тайната вечеря.

По традиция 13-те сладки лакомства включват пресни местни плодове, 4 вида сушени плодове и ядки (бадеми, смокини, стафиди, лешници), фурми, нуга, сладък хляб със зехтин, паста от дюля или захаросани плодове, тънки вафли, шоколади, подсилено вино и сладки с бадемови тесто.

Днешната рецепта е точно за тези сладки с бадемово тесто, които в Прованс се наричат „Calissons”.

Сладките са специалитет на региона Екс в Прованс, който е добре известен сотглеждането на бадеми. Предполага се, че сладките са били приготвени за първи път през Средновековието, около XV век, за втората сватба на последния крал на Прованс.

Традиционно, приготвянето им включва захаросан пъпеш (регионът на Прованс е известен и със своите зимни пъпеши), който не се намира лесно извън пределите на Прованс. Затова в списъка с необходимите продукти е посочено с какво може да се замести. Все пак, ако искате да опитате да направите захаросан пъпеш, можете да посетите този сайт, въпреки че аз препоръчвам да не добавяте подправките, когато използвате пъпеша за тези бадемови сладки.

Захаросан пъпеш

                                                                                ***
Рецепта за сладки с бадемово тесто

(около 20 броя)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарежете на ситно захаросаните плодове и ги пасирайте в кухненски робот, заедно с мармалада и водата от портокалов цвят, до получаването на пюре.

Смесете смлените бадеми и пудрата захар в тиган и внимателно ги загрейте за около 7 минути, за да изсъхнат бадемите, като разбърквате от време на време.

Прехвърлете ги в голяма купа и добавете пюрето постепенно, с чаена лъжичка. Разбъркайте грубо и след това разбийте сместа добре (за предпочитане с миксер, тъй като е трудно да го правите на ръка!), докато си увеличи обема. Не прекалявайте с разбиването, за да не се получи твърде лепкава смес. Разточете сместа върху лист оризова хартия (пергамент или хартия за печене). Тъй като сместа може да бъде малко по-лепкава, можете да я покриете с хартия за печене, докато я разточвате до получаването на лист с дебелина малко под 1 сантиметър.

Оставете го да изсъхне за 1 час.

Покрийте с лист хартия за печене и го преобърнете върху лист за печене/тава.

С влажен нож оформете диаманти с дължина около 5 см. Можете да използвате и фигури за рязане (първо ги навлажнете, ако сместа е лепкава).

Традиционната отличителна форма на Calissons трудно може да бъде постигната без специален нож, но ето как изглеждат в завършен вид:

Глазура

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбийте белтъците с пудра захар в купа до получаване на хомогенна, течна паста. Нанесете я върху сладките като внимавате да не се стича по стените и я загладете с влажен нож или шпатула. Отстранете излишното количество глазура.

Оставете сладките да изсъхнат в продължение на още един час.

Запечете за около 10 минути в слаба фурна предварително загрята до около 130°C (250°F, ½ степе за газ), докато глазурата се втвърди малко, но без да се оцветява.

Оставете сладките напълно да се охладят. Съхраняват се в херметически затворен съд, далеч от източници на топлина и влажност. Ако станат лепкави, извадете ги от съда и ги оставете да изсъхнат за около един час преди сервиране.

Следващата седмица ще се върнем отново в Гърция с една традиционна рецепта, с която да посрещнем новата година...

Категории: БадемиСладкиПровансЕксВелика вечераКоледаТринайсет десерта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus