Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сладолед с мастиха

18 Юли 2014 / 15:07:50  GRReporter
1947 прочитания

Даниел Лахана

Хиос, днешната дестинация, е уникален остров, защото е единственото място, където мастиховите дървета (официално им наименование е „Lentisks”) всъщност произвеждат мастиха! Въпреки че мастиховите дървета се срещат и в други райони на Средиземно море, само в южната част на остров Хиос те изплакват „сълзите” (смолистата мъзга, която се появява при рязане на кората на дървото), които се втвърдяват, за да образуват „капките” мастиха, с които островът е известен. Това се дължи на богатата червена вулканична почва в региона както и на подводните вулкани в тази част на Егейско море, които влияят на местния климат.

Тези „капки” мастиха, известни също като гранули или кристали, се изнасят към много страни, понякога и в прахообразна форма готова за готвене, но тя не е толкова „добра” поради съдържанието на добавки и други съставки. Ако можете се опитайте да намерите чиста мастиха, за да се получи един наистина автентичен вкус и текстура, а именно като на „дъвчащи” бонбони. Всъщност името „Mastiha”, както е на гръцки език, идва от старогръцката дума „mastikhein”, което означава „да се дъвче”, и от която произлиза английската дума със същото значение „masticate”. След всичко това, не е изненадващо, че в исторически план мастихата от Хиос се смята за първата по рода си естествена дъвка! Благодарение на ясно изразения си вкус, добре е да се използва умерено! Ако не можете да намерите мастиха или не харесвате нейния специфичен вкус, можете да направите тази рецепта като я заместите с около 2 супени лъжици розова вода или вода от портокалов цвят, за да се получи по-ориенталска версия.

Ако ви харесва, и ако е сезонът на черешите, можете да приготвите сиропа сами като използвате бързия метод представен в края на статията.

                                                                           ***

РЕЦЕПТА:

(за 4 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

* Мастихата може да стане особено лепкава и, за да избегнете подобни проблеми при нейното смилане или стриване на прах, първо я замразете за около 15 минути, след което добавете 2 чаени лъжици захар към нея. Сложете я в найлонов плик и я счукайте с точилка или чук, или в хаванче, за да се получи прах.
 
Сложете царевично брашно (царевичното нишесте) в купа и добавете 100 милилитра от млякото. Направете това постепенно като разбърквате, докато царевичното брашно се разтвори и се убедите, че няма бучки.

Изсипете останалото мляко заедно със сметаната, захарта и прахообразната/смляна мастиха в тенджера, за предпочитане с незалепващо покритие.

Сложете на умерен огън и оставете да кипне, като от време на време разбърквате, докато мастихата се разтвори.

Намалете котлона и добавете млякото, в което сте разтворили царевичното брашно. Разбърквайте непрекъснато с дървена лъжица, докато сместа се сгъсти леко и царевичното брашно няма вкус на сурово.

Махнете от огъня и прехвърлете в купа. Когато изстине достатъчно, сложете купата в хладилника и я оставете да се охлади.

Ако имате машина или миксер за сладолед, прехвърлете сместа в контейнера и я разбийте в съответствие с инструкциите на производителя, докато се получи желаната консистенция (около 30 минути, в зависимост от вида на използваното оборудване). Алтернативно, изсипете сместа в плитък, за предпочитане метален контейнер, покрийте го плътно с алуминиево фолио и поставете във фризера. След като сместа започне да се замразява при ръбовете, прехвърлете я в купа и започнете да я бъркате енергично (най-лесно е с миксер). Върнете контейнера във фризера и оставете сместа да се замразява като на всеки половин час я изваждате и разбивате отново, за да се предотврати образуването на ледени кристали. Опитайте се да направите това 4 - 5 пъти, за да се получи подходяща кремообразна консистенция.

Разпределете я в купички с помощта на лъжица за сладолед и поръсете със сироп от вишни. Украсете с нарязани бадеми или шам фъстъци.

Забележка: Ако сладоледът е станал твърд, след като го извадите от фризера го оставете при стайна температура за около 10 - 20 минути, за да омекне.

Сироп от вишни

За да направите сами бърз и лесен сироп от вишни, сложете 250 грама зрели вишни, почистени от костилките, в тенджера с 250 милилитра вода и 100 грама захар. Загрейте сместа и разбърквайте, докато захарта се разтвори напълно. Намачкайте черешите, след това ги прекарайте през сито (като натискате черешите с гърба на лъжица, за да извлечете сока). Охладете течността и сложете в хладилника. Забележка: Ако черешите не са толкова кисели можете да добавите малко лимонов сок към водата.

Категории: сладоледмастихаХиоссредиземноморски рецепти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus