Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сложете нар на трапезата за здраве и късмет

31 Декември 2013 / 12:12:29  GRReporter
2100 прочитания

Древният плод има голяма хранителна стойност, както и важно символично значение за много култури.

Някои народи са вярвали, че нарът е плодът на, който е довел до изгонването на Адам и Ева от рая в Светото писание, а заради изобилните му семена евреите го разглеждат като символ на плодородието, щедростта и вечния живот.

Древните египтяни са поставяли на гробовете нарове, с надеждата за възкресение, а древните гърци са поднасяли нарове на богинята Деметра и на други богове, за да поискат плодородна земя и да почетат духовете на мъртвите.

И днес, на важни дни за гръцкото православие като Въведение Богородично и Рождество Христово по традиция на трапезата има семена от нар, за късмет.

Освен това, когато някой си купува ново жилище, е прието да му подарят нар, като символ на изобилието и късмета, а  първият влязъл в жилището трябва да разчупи един нар.

Хранителна стойност

Нарът е богат на витамин C (17% τот необходимата дневна доза), витамин К и полифеноли, ако търсите други причини да го включите в менюто си, освен факта, че е вкусен.

Освен това е важен източник на разтворими и неразтворими растителни влакна, които играят ключова роля за доброто функциониране на червата, и като всички плодове, укрепва имунната система и правилното функциониране на органите на кръвообращението.

Нарът съдържа танини и множество антиоксиданти, които подпомагат здравето на сърцето, борейки се с вредните свободни радикали.. Според изследванията, редовната употреба на нар е полезна в борбата срещу рака на простатата, на гърдата, диабета, лимфома, запушените артерии.

Съдържа и витамини от група Β и метали като калций и калий, и често е част от диетите за намаляване на теглото и контрол върху холестерола.

Нарът на празничната трапеза

Семената на нара са чудесна добавка към празничната трапеза. Вкусът им е толкова специален, че може да се използва  от месата до десертите, а цветът придава на блюдата красив образ.

И докато персийската и съседните и кухни отдавна са включили нара в менюто си, западната кухня е открила стойността, вкуса и красотата на нара едва напоследък. Рецептите са много и за всички части на небцето.

Като общо указание, имайте предвид, че пресните семена много си отиват със солените и сладките салати.  Добре се съчетават с портокали, леко горчиви зеленчуци, ядки и сирена с подчертан вкус. Киселият сироп, който се приготвя от нар, се съчетава идеално с пържени риби и патладжан.

Опитайте да приготвите празничен сладкиш с целувки „Павлова” с нар и сок от къпини, съчетайте го с брюкселско зеле, пригответе домашен чийзкейк с нар и горски плодове или пък гренадин (сироп от нар), салата със зеле, нар и балсамико, или пък изпийте една алтернативна сангрия с бяло вино и нар.

 

Категории: нар кухня хранителна стойност символ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus