Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Случаят с Мария обърка читателите на GRReporter

22 Ноември 2013 / 13:11:49  Анастасия Балездрова
915 прочитания

Случаят с откритата в ромски катун до Фарсала Мария разкри всички пороци на днешното общество. Всичко започна, когато прокурорка от Лариса забеляза русата коса на детето под одеалото по време на полицейска акция за търсене на наркотици в катуна.

След това събитията се развиха главоломно. Медиите веднага представиха обявилите се за родители на Мария за нейни похитители, а полицията в Лариса веднага публикува техните снимки. Без изключение, всички медии в света се втурнаха да публикуват снимките на „русия ангел”, който „лошите” и най-вече черни роми са „държали в плен”. Старата стереотипна и расистка заплаха към децата „трябва да си послушен, иначе ще мине черната циганка и щете вземе” възкръсна моментално. Медиите пък възродиха всички незразкрити случаи на изчезнали деца, като Бен от Великобритания, който е в неизвестност от 22 години и Мадлин, която семейството й търси от 2007.

Истерията бе прекъсната рязко, когато бяха открити биологичните родители на Мария – ромите Сашка и Атанас Русеви от село Николаево в България. Детето веднага се превърна просто в „малката Мария”, вероятно защото медиите счетоха, че ромските деца не могат да бъдат наричани „ангели”, а още по-малко „руси”.

В същото време стана ясно, че в Гърция можеш да регистрираш дете без да е необходимо да представиш никакви официални документи. По заповед на прокурора на Върховния съд в момента тече разследване във всички общини, за да бъдат намерени съмнителни случаи на регистрирани неправомерно деца. До момента бе разкрит само още един подобен, отново в ромско семейство. Останалите участници в трафикантските мрежи – лекари, адвокати и посредници продължават да тънат в неизвестност.

Гръцките власти са далеч от целта  да прекъснат трафика с бебета в страната, е водещото мнение на читателите на GRReporter в анкетата и в трите езикови версии на сайта. Единствено читателите на гръцки език са поставили на първо място в избора си факта, че детето се чувства добре в процент 33 на сто. То се подкрепя също от 26 на сто от читателите в българската и 21 на сто тези в английската версия на сайта.

Паралелно с това те отчитат като правилни действията на властите, но прекалена реакцията на медиите. Най-категорични за това са 23 на сто от читателите на гръцки, 21 на сто – на български и 20 на сто – на английски език.

На четвърто място се намира отговорът: „Случаят показа колко корумпирана е гръцката държава” с 20 на сто от гласовете в българската, 17 на сто в гръцката и 15 на сто в английската версия на GRReporter.

Заслужава да се отбележи, че само англоговорящите ни читатели са отчели като расистко публикуването на снимките на мнимите осиновители на Мария в процент 20 на сто. В гръцката версия така са отговорили 9 на сто, а в българската – едва 4 на сто от участниците в анкетата.

Благодарим за активното участие и очакваме отговорите ви в новата ни анкета: Как може да се реши проблемът с бежанците в България и Гърция?

Категории: Общество Мария роми трафик с бебета анкета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus