Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Служителите в градския транспорт стачкуват, но получават заплати

22 Януари 2013 / 17:01:41  GRReporter
1220 прочитания

За шести пореден ден Атина се намира в плен на стачката на служителите в градския транспорт. Метрото не работи изобщо, а автобусите и тролеите се движат по маршрутите си само за няколко часа.

Днес стана ясно, че синдикатите в градския и железопътния транспорт се готвят да обявят стачка във всички средства за масов транспорт на 29 и 31 януари. Вероятността жителите на гръцката столица да се превърнат в пленници на стачкуващите се очаква да бъде обсъдена през следващите дни на общите събрания на синдикалните организации. Не е изключено също стачните действия да продължат и през настоящата седмица, след като служителите в метрото, електричката и трамвайния транспорт обявиха почасово прекъсване на работа. В четвъртък колегите им от автобусния и тролейбусния транспорт  няма да работят между 11:00 и 17:00, когато ще проведат общото си събрание.

Районният съд в Атина обяви стачката в метрото, електричката и трамвайния транспорт за незаконна, но до момента служителите отказват да се съобразят с неговото решение. В допълнение техните синдикални лидери са категорични, че ако правителството изпълни заплахата си да обяви цивилна мобилизация със цел да принуди служителите да се върнат на работа, ще отговорят „на войната с война”.

В същото време районната прокуратура в Атина започна разследване, за да установи колко от служителите участват в стачката ефективно, т.е. без да получават заплащане през дните, в които не се явяват на работа.

Разследването бе инициирано от информацията, че в дните на стачката стотици служители са взели полагащи им се почивни дни или болнични.

Според данните, в неделя 20 януари, 1 030 от общо 1 300 служители в метрото са си взели почивен ден или са били в болнични и само 190 са заявили, че стачкуват. Това на практика означава, че участието на персонала в стачката възлиза едва на 14,62 на сто.

Реакцията на министерството на развитието и транспорта бе незабавна. Министърът нареди на ръководството на управляващата градския транспорт компания да се обърне към правосъдните органи, които да установят дали действително повечето от служителите получават заплащането си по време на стачните дни.

Категории: Общество синдикати транспортна стачка прокурорско разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus