Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сълзотворен газ и припаднали синдикалисти

28 Февруари 2014 / 16:02:05  GRReporter
755 прочитания

Центърът на Атина отново се превърна в сцена на тежки сблъсъци между полицията и протестиращи граждани. Напрежението започна рано сутринта, когато група учители, училищни пазачи и чистачки в министерството на финансите се питаха да влязат в двора на министерството на административната реформа. Там се очакваше да се проведе срещата между членовете на надзорната тройка и министъра Кириакос Мицотакис. Членове на отрядите за борба с масовите безредици им попречиха да осъществят намеренията си с помощта на сълзотворен газ.

По време на сблъсъците бяха задържани 17 души, сред които и председателят на синдикалната организация на учителите в средните училища Темис Коцифакис. По късно те бяха освободени.

По-късно обявеният от синдиката на общинските служители протест се състоя пред министерството на финансите, където отново имаше сблъсъци. Там се бяха придвижили също участниците в сутрешния протест. Протестиращите хвърлиха бутилки с вода срещу автомобилите на членовете на тройката и викаха лозунги срещу правителството и тройката. Особено активно протестираха подопечните на финансовото ведомство чистачки, които бяха включени в режима на мобилност.

Бурните реакции на протестиращите започнаха, когато полицейските отряди се опитваха да отворят път сред тях, откъдето да преминат представителите на кредиторите на Гърция сред срещата си с Кириакос Мицотакис.

Протестиращите се опитаха да осъществят отпор, а полицейските органи употребиха сълзотворен газ, за да ги разпръснат. По време на сблъсъка някои от участниците в протеста припаднаха и една жена бе откарана с линейка в болница. Сред тях бе председателят на синдиката на общинските служители Темис Баласопулос. В същото време бе задържан председателят на синдиката на служителите в държавния сектор Григорис Каломирис.

Протестиращите твърдят, че на 22 март много техни колеги ще бъдат съкратени. В по-голямата си част те са учители и училищни пазачи.

Според плана на министерството на административната реформа заплашените с мярката служители са онази част от включените в режима на мобилност, които не са успели да се преместят в други публични институции, както и онези, които ще получат ниска оценка в оценяването на държавните служители.  

Категории: Общество протест общински служители учители училищни пазачи синдикалисти тройка Кириакос Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus