Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Смърт на двама студенти потресе Лариса

01 Март 2013 / 21:03:23  GRReporter
1722 прочитания

Двама студенти на 22 и на 21 години починаха в съня си в резултат на вдишване на въглероден двуокис, отделен при горенето на дърва в импровизирана печка. Още трима техни приятели са в критично състояние в интензивното отделение на университетската болница в град Лариса. Никос Папахронис е родом от Халкида и е следвал счетоводство в полувисшето училище в Лариса. Негов приятел и съквартирант е бил Савас Пападопулос от Ханя, остров Крит, който е бил студент в специалност “Инфраструктурни проекти” в същото училище, предава Вима.

Младежите са живели под наем в града и не са ползвали студентско общежитие. Според информацията подадена в различни гръцки медии в началото на зимния сезон хазайката им е предложила да ползват нафта за отопление, която се поръчва в средата на октомври. Момчетата са отказали поради повишената цената на горивото и са я уверили, че са намерили алтернативен начин да затоплят квартирата докато минат студените месеци. В началото са се отоплявали на ток, след което са направили саморъчна печка от разрязан наполовина бойлер, в който са горели дървени цепеници. Момчетата не са подозирали, че свободното отделяне на въглеродния двуокис ще се окаже фатално за тях. Няма информация дали родителите или хазайката са знаели за приспособената от тях печка.

Другите трима младежи също са били студенти в града. Те са отишли на гости да пренощуват при приятелите си. Според телевизия Skai в квартирата на едни от пострадалите младежи е била спряна водата, поради неплатени сметки. Момчетата са били открити от тяхна приятелка, след като родителите на един от младежите от Крит не са успели да се свържат със сина си по мобилния телефон. Момичето отишло до квартирата на приятелите си, за да провери как са. След дълго звънене на вратата, потърсила хазайката, за да отвори квартирата с резервен ключ. Вътре в апартамента са открили петимата младежи, като за двама от тях вече е било късно. Две от момчетата са намерени мъртви.

“Това, което се случи с нашите студенти е истинска трагедия”, коментира пред Вима директорът на полувисшото учебно заведение в Лариса Георгиос Стулис. Той казва, че много от родителите вече не могат да поддържат следването на децата си. Преподавателите, които познават жертвите казват, че не са знаели за степента на финансовите затруднения, които техните студенти са изпитвали.

Смъртта на младежите предизвика сериозен политически отзвук. Според директора на полувисшото учебно заведение загубата на живота на младите хора е резултат от икономическата криза в Гърция. Опозиционната партия СИРИЗА излезе с изявление, в което се казва, че трагичната случка е резултат от насилственото налагане на фискална консолидация, която доведе до драстичното обедняване на народа. «Изразяваме нашите съболезнования на семействата на децата, които несправедливо загубиха живота си» се казва в официалното съобщение.  

Категории: Общество смърт студенти Лариса Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus