Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Смут и сблъсъци в сърцето на Атина

18 Октомври 2012 / 13:10:19  Виктория Миндова
1393 прочитания

Смут и сблъсъци бяха предизвикани в деня на общонародната гръцка стачка след решението на специалните части за борба с обществените безредици да раздели неочаквано на две шествието на синдикатите.

В един и петнадесет часа следобед специалните части се врязаха пред протестното платно на членовете на Конфедерацията на занаятчиите и търговците. Разделиха протестиращите на две пред хотел Кинг Джордж на площад Синтагма и не позволиха на протестиращите да продължат, за да стигнат до парламента.

Отговорникът на полицейския отряд не даде обяснения защо спира планирания протестен поход. Хората започнаха да се противят. Напрежението започна да ескалира. Потоци от протестиращи започнаха да се събират в двата края на отцепения поход. “Ченгета, свине, убийци!”, викаха гласове от тълпата. Скупчването на гневни протестиращи предизвика нервност в полицаите. Последваха струи от сълзотворен газ, които разпръснаха приближаващата тълпа. Малко след това полицаите отвориха блокадата и оставиха членовете на Конфедерацията на занаятчиите и търговците и на още няколко синдикални организации да преминат.

Въпреки това, създалото се напрежение привлече вниманието на поддръжниците на анархистичните организации. Полицаите оборудвани с бронежилетки, каски, щитове, палки и бутилки сълзотворен газ започнаха да навлизат и да разцепват поетапно митинга. Използваха бомби със сълзотворен газ и светлинни бомби. Момчетата в черно отговориха с два коктейла Молотов, които се разбиха пред хотел Мегали Вретания. Обикновените протестиращи започнаха да се изтеглят по улица Панепистимиу в посока националната библиотека. Във всяка пряка на улица Панепистимиу седеше в готовност по един отряд на специалните части готов да настъпи, ако размириците са разширят.

Протестът е взел и първата си жертва, предаде телевизия Скай. 65-годишен мъж участвал в похода припаднал и бил откаран в болница Евангелизмос. Опитите на лекарите не дали резултат и протестиращия издъхнал. Според разпространената досега информация, мъжът е бил поддръжник на комунистическата партия и преди да достигне пенсионна възраст е бил в списъка на дългогодишно безработните. По време на протестния поход почувствал слабост и издъхнал по път за болницата. Причината за смъртта се смята, че е инфаркт.

Митингите започнаха рано сутринта. Първо се събраха поддръжниците на синдиката на Гръцката комунистическа партия ПАМЕ в 10 часа сутринта на площад Омония. Синдикатът на заетите в частния сектор (ГСЕЕ) и Съюзът на служителите в публичната администрация (АДЕДИ) събраха своите последователи пред парка Педио ту Ареос в 11 часа. Въпреки жаркото слънце и високите температури и двата митинга събраха хиляди гърци. До обед по-голямата част от протестиращите вече се бе изтеглила към площад Синтагма пред Народното събрание, където всички стачкуващи се вляха в един общ протест.

Полицията бе взела обичайните предпазни мерки. Пред входа на парламента на булевард Василис Софиас бе поставена хидравлична ограда. Преди началото на сблъсъците между полицията и протестиращите, до преградата пристигнаха синдикалистите от организациите за местно самоуправление (ПОЕ-ОТА). Те закачиха на преградата знамената на Испания и Португалия в знак на солидарност с останалите страни изпаднали във финансова немилост. "Крадци, обирджии, капиталисти - печалбите ви струват човешки съдби". Напрежението и яростта взеха предел в един момента и някои от стачния блок на заетите в кметствата и общините започнаха да блъскат оградата. След като разбраха, че няма да могат да сринат оградата се разпръснаха и се загубиха в тълпата от хора на митинга.

Категории: Общество стачки протести Атина Гърция криза сълзотворен газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus