Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Среднощни покупки на атинския централен пазар

07 Март 2011 / 13:03:53  Анастасия Балездрова
5036 прочитания

Сивото небе и студеното време на закъснялата да се появи зима може и да попречиха на много атиняни да извисят хвърчилата си в небосклона над града, но традицията относно трапезата на Чисти понеделник бе спазена ревностно.

Първият ден на Великите пости в Гърция е почивен и всички почитат традицията да се яде постна храна, независимо дали имат намерение да спазят най-дългите пости в годината. Това е денят на боб чорбата, туршията, халвата и морските дарове.   

Немалко атиняни избраха рибните магазини в кварталите и хладилниците със замразени стоки в супермаркетите, за да се снабдят с необходимите за праничната трапеза продукти. Но повечето граждани на гръцката столица предпочетоха да посетят централния покрит пазар.

Варвакиос агора е така или иначе много оживено място, но рибният му сектор е толкова препълнен от хора само веднъж в годината. И това е нощта между Сирни заговезни и Чисти понеделник. Пазарът отваря врати в 22:00 в неделя и работи докато и последния търговец разпродаде своите стоки, което обикновено се случва около 15:30 на следващия ден.

Октоподи, каламари, сепии, кръгли и продълговати раци, омари, скариди и стриди изпълват щандовете. А около тях обикаля море от хора, които оглеждат и сравняват качество и цени преди да решат какво ще купят.

 

 

„Това са празнични дни, в които хората купуват продукти за първия ден на постите. Разбрали сме се пазарът да е отворен цяла нощ, за да могат всички да напазаруват. Има много хора, чиято работа не им позволява да отидат да покупки през останалото време. Това са продукти, които се консумират на утрешния ден. Всички предпочитат да ги купят по-рано, за да имат време да ги приготвят” разказа един от търговците, като в същото време претегляше половин килограм от вид миди с твърда черупка. Според Костас традицията пазарът да е отворен през тази нощ е много стара, а тазгодишният приток на клиенти е много голям.

„Това се дължи на факта, че тази година хората по-трудно се решават да отидат някъде за трите почивни дни. Цената на бензина и пътните такси са високи и мисля, че много от хората предпочетоха да останат в Атина и да прекарат празника тук, без да изгубят часове в пътуване”.

Часът е вече 01:00 през нощта, а пазарът е толкова препълнен от хора, колкото и в събота преди обяд. Според Костас притокът на клиенти ще е толкова интензивен през цялата нощ. „Има хора, които сега отиват да празнуват в някое заведение, други се връщат от забава, трети пък ще се събудят по-рано, за да дойдат на покупки”.

Големият приток на клиенти през нощта обаче се обяснява и с още един много важен факт. Цените на стоките постепенно падат около първите часове на Чисти понеделник, за да се покачат отново малко по-късно.

С препълнени торбички в ръце Никос и Елена разказаха за GRReporter, че всяка година пазаруват на Варвакиос агора в нощните часове. „По този начин сме сигурни, че консумираме възможно най-пресни продукти, а и цените са по-добри. Защо да не купим октопод за 12 евро на килограм, когато утре сутринта цената му ще е скочила на 15 евро?”.

За други, по-големи на възраст клиенти посещението на пазара е традиция не само заради покупките, а за самата атмосфера. „Идвам всяка година в тази нощ. Харесва ми оживлението и повдигнатото настроение на хората” разказа г-н Георгиос.

На излизане от рибния сектор клиентите се отбиваха последователно в малките магазинчета, които предлагат туршии, тарама хайвер и халва – също характерни за първия ден на Великденските пости блюда.

Категории: ОбществоВарвакиос агорапокупкиВеликденски постиморски плодове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus