Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачка на морския транспорт заплашва да парализира Гърция преди Великден

04 Април 2012 / 19:04:55  GRReporter
1503 прочитания

Страстната седмица се очертава да бъде пълна с емоции за  жителите и гостите на Гърция след като синдикатът на морските работници (ПНО) обяви, че ще проведе нова 48-часова стачка само пет дни преди Великден. Двете изисквания, които поставят като условие да се отмени стачката са отмяна на решението за премахване на каботажа в Гърция за туристическите фериботи и консолидацията на осигурителния фонд на моряците. Нито едно от двете не могат да бъдат приети, защото са част от реформата на гръцката икономика, която трябва да стане по-конкурентоспособна по принципите на свободния пазар. Това обаче не трогва синдикалните лидери в сектора на морския транспорт и те решиха, че периода преди Великденските празници е най-подходящ, за да притиснат още веднъж правителството в борбата за надмощие.

Новината за стачката срещна сериозно негодувание както от страна на министерството на развитието, конкурентоспособността и морския флот, така и от островните общини, туристическите предприятия и производителите. Областният управник на южноегейския район Янис Махаридис обвини ПНО, че превръща жителите на островна Гърция в заложници, за да може морският синдикат да постигне интересите си. Той определи новата стачка като крайно и несправедливо средство с единствена цел да се наложат интересите на една група работници. Махаридис подчертава, че производителите и туристическите предприемачи са положили титанични усилия да ограничат негативния ефект на гръцката криза пред германските си клиенти, но подобни инициативи могат да провалят техния труд. На същото мнение е председателят на Камарата на предприемачите от Кикладските острови Янис Русос, който определя стачката на морските работници като “смъртоносен удар върху кървящата икономика на нашите острови”. Селскостопанските производители от остров Крит се опасяват, че блокирането на морския транспорт около празниците, ще остави голяма част от тяхната стока да загние на пристанищата и ще доведе до финансовата гибел на стотици малки производители.

Гръцките туристически предприятия понесоха особено големи загуби в последните две години и Великденските пазници са важна стъпка за тях, която ще покаже как ще се развие летния сезон за годината. “Резервациите тази година са намалели с 50% в сравнение с миналата по същото време и десет големи хотела с общо 5000 легла ще останат затворени. Сякаш това не е достатъчно, а сега обявиха и стачка, за да ни довърши”, казва заместник-председателят на Съюза на хотелиерите в Корфу, Кириакос Мерианос.

Резервациите за фериботните билети започнаха да се анулират една след друга и в момента почто 80% от купените билети за пътешествие до различни гръцки острови са върнати обратно. Председателят на Общогръцката хотелска федерация Янис Рецос е категоричен, че правителството трябва да вземе твърди решения за усвояване на подобни кризи, преди Гърция да загуби напълно чуждестранните си посетители. “Трябва да защитим туризма си. Той е последната надежда за нашата държава. Подобни действия, като блокирането на водния пътнически транспорт в Гърция ни лишават от всякаква възможност да променим лошия климат, който се създаде със задълбочаване на финансовите проблеми на страната”, заяви Рецос. Ако не възтържествува логиката, ще последва катастрофа, добавиха в същия дух от Съюза на гръцките туристически бюра.

 

Категории: ИкономикаПазари стачки ферибот морски пазар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus