Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачки и протести блокираха Атина

14 Март 2013 / 19:03:57  Анастасия Балездрова
1006 прочитания

Часове след прекъсването на преговорите на правителството с представителите на гръцките кредитори Атина стана сцена на няколко протеста. Студенти, служители в корабостроителниците и археолозите с временни трудови договори „превзеха” улиците, но без да предизвикат сериозни сблъсъци с полицията.

Най-масово бе шествието на студентите. Над 3 000 души от висши и полувисши учебни заведения в Атина, Солун, Патра, Халкида и дори от Егейския университет се събраха пред Атинския университет и малко след това потеглиха на шествие към парламента.

Те протестираха срещу плана за реформи във висшето образование „Атина”, по силата на който много факултети и цели учебни заведения в провинцията ще бъдат слети с други или закрити.

Студентите държаха лозунги с посланието: „План „Атина” няма да бъде приложен” и „Чуйте какво казват студентите: Безплатно образование и подсигуряване на храна и жилища за всички”.

Когато шествието стигна пред сградата на парламента група младежи изблъскаха железните парапети, които бяха поставени от съображения за сигурност. Протестът завърши малко по-късно. Техните преподаватели също призоваха министерството да прекъсне прилагането на плана с писмо до неговото ръководство.

От сутринта техни колеги, които членуват в студентската организация на Комунистическата партия МАС блокираха входа на ведомството и останаха там в продължение на часове с намерението да осуетят нормалните функции през целия ден.

Те събориха желязната врата и заявиха, че ще нахлуят в сградата, ако министърът не слезе да се срещне в тях. Искането им бе прието и делегация от студенти се срещна с Константинос Арванитопулос.

Движението в центъра на Атина беше блокирано още от рано сутринта, заради протеста на служителите в корабостроителната индустрия. Те проведоха 24-часова стачка с искането да бъдат уредени всички въпроси, свързани с трудовите им права и заплащането. След срещата на синдикалистите с представители на министерството на финансите корабостроителите обявиха нов протест на 20 март и общогръцка стачка на заетите в тази индустрия на 28 март.

Стачка проведоха и археолозите с временни трудови договори, които няма да бъдат обновени. Те протестираха също срещу закриването на министерството на културата и новата щатна таблица, в която се предвижда по-малоброен персонал.

Исканията на всяка протестираща група може да изглеждат различни, но основният мотив е еднакъв – да няма никакви промени и реформи. В същото време Международният валутен фонд издаде официално съобщение във връзка с неуспешния край на срещата на надзорната Тройка с премиера Андонис Самарас. В него се посочва:

„През последните две седмици работни групи на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд проведоха разговори с гръцките власти във връзка с преразглеждането на икономическата програма на Гърция. Страната е постигнала значителен напредък, но някои въпроси остават открити. Предвид, че за уреждането им ще бъде необходима допълнителна техническа работа мисията ще си даде кратка почивка, за да даде възможността на местните институции да завършат работата си. Мисията планира да се завърне в Атина в началото на април за да продължи своята работа”.

Според източници основният проблем, който е препънал  хода на преговорите са уволненията в държавния сектор, за които много се говори и нищо не се прави. Другите открити „фронтове” са кредитите на червено, задълженията към данъчните управления и облагането на недвижимото имущество. 

Категории: Общество стачка протести студенти археолози надзорна Тройка преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus